Hong Kong: 3 lideri ai mişcării Occupy se predau poliţiei, dar nu sunt arestaţi

Trei lideri ai protestelor din Hong Kong s-au predat poliţiei într-un moment în care autorităţile locale depun eforturi mari pentru a alunga manifestanţii pro-democraţie de pe străzi, după mai mult de două luni de mitinguri punctate de violenţă.
Trei lideri ai protestelor pro-democraţie din Hong Kong, alături de cardinalul Joseph Zen, au dorit să se predea poliţiei locale dar nu au fost arestaţi. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.12.2014

Trei lideri ai protestelor din Hong Kong s-au predat poliţiei într-un moment în care autorităţile locale depun eforturi mari pentru a alunga manifestanţii pro-democraţie de pe străzi, după mai mult de două luni de mitinguri punctate de violenţă.

Benny Tai, Chan Kin-man şi Chu Yiu-ming au ieşit repede din secţia de poliţie miercuri, afirmând că nu au fost arestaţi deşi au recunoscut că ''au participat la adunări neautorizate".

Tai a declarat agenţiei de ştiri AFP că există "considerente de ordin politic" în spatele rapidei lor eliberări, autorităţile dorind să evite strângerea manifestanţilor în zonele de protest, dar a adăugat că este inevitabil ca în cele din urmă să fie arestaţi.

Cei trei lideri ai mişcării Occupy s-au alăturat unui alt “capitulant”, cardinalului Joseph Zen, în vârstă de 82 de ani, un proeminent susţinător al mişcării pro-democraţie. În acelaşi timp, alţi 40 de studenţi au stat în faţa secţiei de poliţie pentru a completa nişte formulare cu intenţia de a se preda la rândul lor.

Studenţii încă ocupă două locuri de protest după ciocnirile violente cu poliţia desfăşurate în ultimele zile, când manifestanţii au încercat să înconjoare sediul guvernului din Hong Kong.

Poliţia a declarat miercuri că 24 de oameni s-au predat până acum.

De asemenea, miercuri, şeful executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying a respins apelurile făcute de trei studenţi aflaţi în greva foamei pentru relansarea procesului de reformă constituţională.

Manifestanţii au campat în aer liber în câteva districte ale Hong Kong-ului timp de câteva luni, cerând guvernului chinez să renunţe la planul său de a crea o comisie pro-Beijing care să selecteze candidaţii, la alegerile din 2017, pentru funcţia de şef executiv al fostei colonii britanice.

China refuză să facă un compromis în privinţa selectării candidaţilor iar Leung a avertizat că protestele sunt în zadar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor