Xi Jinping dă înainte cu Marea Epurare în China: mai cade un director al Securităţii Statului

Wu Changshun, director al Biroului Securităţii Statului din oraşul Tianjin, ajuns sub anchetă
Wu Changshun, director al Biroului Securităţii Statului din oraşul Tianjin, ajuns sub anchetă (chinaonstreetparking.com)

Un alt oficial chinez de rang înalt al Partidului Comunist Chinez (PCC) implicat în persecutarea practicii spirituale Falun Gong a fost arestat. Arestarea acestuia a fost aplaudată în spaţiul virtual din China.

Pe 20 iulie, Biroul Disciplinar al Partidului Comunist a anunţat că Wu Changshan, şeful Biroului Public de Securitate din metropola Tianjin, nordul Chinei, a fost reţinut pentru investigaţii. Anunţul oficial preciza că Wu este suspectat de ”încălcări severe ale legii”.

De când Xi Jinping a devenit secretar general în noiembrie 2012, au fost pornite un număr foarte mare de investigaţii asupra oficialilor din PCC sub acuzaţia de ”corupţie”. Din informaţiile dezvăluite până acum, cel puţin 400 de oficiali au fost epuraţi.

Wu, 60 de ani, este primul oficial de la nivel provincial demis din Tianjin. Anunţul a survenit în urma unei inspecţii de 12 zile în Tianjin, făcută de Comisia centrală pentru Inspecţia Disciplinei.

Anunţul a fost o surpriză. Cu o săptămână înainte de reţinerea lui Wu, acesta era încă activ în activităţile publice şi la TV. Wu a participat într-o emisiune la staţia de radio a şoferilor din Tianjin pe 11 iulie, răspunzând la întrebările oamenilor.

În China, o astfel de prezenţă publică presupune de obicei că oficialul nu este tras pe linie moartă în Partid.

Aprobare publică

Peste 13.000 de utilizatori ai internetului au comentat cu privire la căderea lui Wu. În general, utilizatorii au aplaudat arestarea acestuia şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de Wu.

”Corupţii până la urmă ajung la distrugere! Wu a comis multe măgării, iar în final şi-a primit răsplata meritată”, a remarcat un utilizator al internetului. Mulţi chinezi şi-au arătat aprobarea faţă de acest comentariu.

Mai mulţi asociaţi apropiaţi ai lui Wu au fost acuzaţi de corupţie în trecut, provocând zvonuri care îl incriminau şi pe acesta.

După ce şeful şi mentorul lui Wu, Song Pingshun, s-a "sinucis" în 2007, Comisia pentru Inspecţia Disciplinei l-a acuzat [pe Song, n.r] că a abuzat de putere pentru a obţine ”profituri ilegale imense” în favoarei unei amante, ”provocând efecte serioase şi adverse”.

Cu un an înainte de sinuciderea lui Song, fostul director adjunct al Biroului Public de Securitate din Tianjin, Li Baojin, care a lucrat sub conducerea lui Wu, a fost investigat pentru delapidare a milioane de dolari din fondurile publice şi pentru abuz de putere.

Deşi crimele asociaţilor lui Wu sugerează că ar putea fi de asemenea vinovat de corupţie, acuzaţia de corupţie nu a fost anunţată de autorităţi.

Crimele

Ca şef al Biroului Public de Securitate, Wu a ajutat la implementarea persecuţiei împotriva aderenţilor Falun Gong în Tianjin. Campania împotriva Falun Gong a fost lansată pe scară naţională de secretarul general al PCC din 1999, Jiang Zemin.

Potrivit Centrului de Informaţii al Falun Dafa, sute de mii de practicanţii sunt reţinuţi în orice moment. S-a confirmat că peste 3,700 de practicanţi au murit din cauza torturii şi abuzurilor, chiar dacă numărul adevărat este de câteva zeci de ori mai mare. Cercetările oficialilor au arătat că zeci de mii de practicanţi au fost ucişi în timp ce le-au fost recoltate organele cu scopul vânzării pentru profit.

Site-ul Falun Gong, Minghui, care acţionează ca o sursă sigură pentru raportarea persecuţiei, a anunţat că Wu promitea o răsplată de până la 20.000 de yuan (3,222$) oricui oferă informaţii utile despre aderenţii Falun Gong, şi a cerut angajarea a 3.000 de şoferi de taxi, care să muncească ca supraveghetori ai practicanţilor Falun Gong.

Alte rapoarte ale Minghui menţionează în detaliu rolul lui Wu în arestarea practicanţilor Falun Gong care au fost reţinuţi şi torturaţi.

Organizaţia Mondială pentru Investigaţia Persecuţiei asupra Falun Gong (WOIPFG) a publicat o scrisoare deschisă cerând publicului să documenteze crimele lui Wu în persecutarea practicanţilor Falun Gong în China.

Corupţie - epurare

Jiang Zeming a promovat un număr mare de oficiali activi în persecutarea practicanţilor Falun Gong. Chiar dacă Jiang s-a retras în 2003, acesta a jucat un rol semnificativ în spatele scenelor până în 2012, când Xi Jinping a venit la putere.

Înaintea venirii lui Xi în postul de secretar general, membrii facţiunii lui Jiang au plănuit o lovitură de stat pentru a-l înlătura de la putere pe Xi, potrivit surselor de rang înalt din Partid. Jiang se temea că Xi, care nu a fost implicat activ în persecuţie, ar putea s-o încheie. Iar cei care au comis crime prin implementarea persecuţiei ar putea fi ţinuţi responsabili.

Xi a aflat despre lovitura de stat ce i-a fost pregătită, şi a început să-i aresteze pe membrii facţiunii lui Jiang, de cele mai multe ori sub acuzaţia de ”corupţie”, imediat după venirea sa la putere.

Arestarea lui Wu Changshan este cel mai recent caz din seria arestărilor oficialilor implicaţi serios în persecuţie. Pe lista aceasta se mai află: fostul membru al Biroului Politic, Bo Xilai; fostul şef al biroului însărcinat cu implementarea persecuţiei împotriva Falun Gong, Li Dongsheng; fostul şef adjunct al provinciei Sichuan, Li Chungcheng; membrul Comitetului Provincial al Partidului Comunist, Wan Qingliang, şi aşa mai departe.

Atât Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze, cât şi Zeng Qinghong, fostul şef al serviciilor de informaţii, au fost arestaţi, potrivit surselor de rang înalt din Partid. Dar arestarea acestora nu a fost anunţată de autorităţi până acum.