Anunţul Chinei de a pune capăt recoltării de organe întâmpinat cu scepticism
alte articole
Cu doar câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului de pe 10 decembrie, vestea că Republica Populară Chineză va încheia practica de recoltare de organe de la prizonieri la 1 ianuarie 2015 este întâmpinată cu scepticism. Potrivit medicilor grupului umanitar global "Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe" (DAFOH), terminarea practicii, ce este condamnată pe plan internaţional, este greu de crezut având în vedere anii lungi de nerespectare a promisiunilor similare ale guvernului chinez.
DAFOH arată că nu există niciun indiciu că în contextul actual China va putea să-şi ţină cea mai recentă promisiune ce a fost raportată joi în mass-media de stat chineză. Asociaţia Medicală Chineză a făcut prima dată această promisiune în 2007, cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing. Multitudinea planurilor de a pune capăt practicii inumane care recoltează şi alocă organe în secret - ce vizează în mod disproporţionat prizonierii politici şi membri ai minorităţilor etnice şi religioase, precum Falun Gong - care au urmat de atunci, au rămas toate neduse la îndeplinire.
Noua politică este cel mai probabil ultima încercare a guvernului chinez de a înăbuşi protestele internaţionale în creştere împotriva practicii sale macabre. Subcomisia Internaţională a Parlamentului canadian pentru drepturile omului a adoptat recent o rezoluţie care condamnă recoltarea forţată de organe din China, şi un proiect de lege similar, H.Res.281, se află acum în Congresul american având 245 de co-sponsori şi primind un sprijin larg atât din partea Partidului Democrat cât şi a celui Republican.
"Anunţul guvernului chinez este deosebit de dificil de acceptat datorită logisticii de donare a organelor în China. Cu o rată medie de donare voluntară de doar 0,6 la un milion, China nu se află în poziţia de a satisface cererea de organe. Chiar pretinşii 1.500 de voluntari din acest an nu sunt suficienţi pentru a furniza organe pentru cele 10.000 de transplanturi. Şi, practicile de donare de organe sunt tulburi: Crucea Roşie din China - care nu este afiliată Crucii Roşii Internaţionale - mobilizează donatorii de organe plătind 100.000 RMB (16.000 dolari), o practică care încalcă 3 din cele 11 principii directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În 2013, unul dintre coordonatorii programului de donare de organe din China a ameninţat că-i va decupla aparatul de respirat unui pacient aflat în stare critică în cazul în care familia sa ar fi refuzat să-i doneze organele dacă ar fi murit" afirmă grupul umanitar.
China a încercat, de asemenea, să inducă în eroare comunitatea internaţională, în trecut, prima dată, în 2001, prin negarea existenţei practicii, iar apoi prin Sistemul de Răspuns privind Transplanturile de Organe din China (COTRS), un sistem computerizat de alocare a organelor lipsit de transparenţă. În martie 2014, un oficial chinez a vorbit despre "donarea voluntară de organe de la prizonierii executaţi" şi intenţia de a introduce organele lor în COTRS, împreună cu organele cetăţenilor obişnuiţi.
"Ei au redefinit candidaţii la moarte ca cetăţeni care au dreptul de a-şi "dona voluntar" organele, însă, acest lucru este o încălcare a normelor etice internaţionale pentru transplantul de organe deoarece prizonierii sunt privaţi de libertate şi sunt constrânşi, şi prin urmare, sunt incapabili să îşi dea consimţământul liber, voluntar", notează DAFOH.
După ani de angajamente repetate, dar neîmplinite, comunitatea internaţională nu poate lua pur si simplu cuvintele Chinei ca atare. Pentru a fi semnificativ, un veritabil proces de verificare transparent trebuie să includă următoarele:
1. China trebuie să recunoască faptul că nu numai prizonierii executaţi, dar şi prizonieri de conştiinţă fac obiectul recoltării forţate de organe.
2. China trebuie să ofere acces transparent la căile de achiziţii de organe pentru a garanta că deţinuţii prizonieri de conştiinţă vii NU sunt înscrişi cu forţa într-un sistem de donare de organe "voluntar". Utilizarea pe scară largă a examenelor medicale în rândul deţinuţilor din lagărele de muncă forţată rămâne o sursă de îngrijorare şi necesită o anchetă transparentă.
3. Inspectorii internaţionali trebuie să poată să fie în măsură să verifice că practicile din China se aliniază cu standardele etice internaţionale.
Comunicatul poate fi citit aici: http://www.dafoh.org/category/latest-news-releases/