Remedii simple pentru tratarea şi prevenirea varicelor

Varicele sunt dilataţii ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare. Boala varicoasă este o maladie comună care se manifestă prin creşterea lumenului şi sinuozităţii venelor, fiind cauzată în special de o inflamaţie cronică şi de o circulaţia proastă a sângelui. Totuşi, prevenirea varicelor este posibilă prin câteva remedii simple.
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)
Kyrill Belan
04.02.2015

Varicele sunt dilataţii ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare. Boala varicoasă este o maladie comună care se manifestă prin creşterea lumenului şi sinuozităţii venelor, fiind cauzată în special de o inflamaţie cronică şi de o circulaţia proastă a sângelui. Totuşi, prevenirea varicelor este posibilă prin câteva remedii simple.

Ştim cu toţii că în corpul uman inima propulsează sângele prin vasele sanguine. Venele se deosebesc de artere pentru că prin ele sângele circulă în direcţia inimii şi, respectiv, împotriva gravitaţiei. Ca să ţină piept acestui proces dificil, venele sunt dotate cu valve speciale care împiedică refluxul de sânge. Este o capacitate importantă în special pentru venele membrelor inferioare prin care sângele trebuie să urce în sus către inimă.

În cazul în care inflamaţia sistemică deteriorează pereţii venoşi şi dispozitivul de valve, apare o insuficienţă cronică a acestui mecanism, edem şi retenţie de lichide. O circulaţie slabă a sângelui poate fi cauzată de asemenea de ateroscleroză, hipertensiune arterială şi insuficienţă renală. În acest caz, poate fi observată o simptomatică clasică a bolii varicoase a membrelor inferioare cu umflare, sinuozitate, edem şi ulcere.

Vă prezentăm câteva remedii simple pentru prevenirea varicelor:

Reducerea nivelului de inflamaţie

Cea mai bună protecţie împotriva tulburărilor circulatorii este o dietă anti-inflamatoare şi un stil de viaţă corect. Regimul alimentar trebuie să conţină mulţi fitonutrienţi (substanţe din categoria antioxidanţilor). Este important să acordăm o atenţie sporită consumului de legume, grăsimi sănătoase şi proteine calitative. Legumele, ierburile şi ceaiul conţin o cantitate suficientă de antioxidanţi şi, în acelaşi timp, puţini carbohidraţi. Grăsimile sănătoase pot fi găsite în uleiul de măsline, produsele de cocos, avocado, nuci şi seminţe. Proteinele sănătoase sunt în peşte, carne albă şi carnea roşie a animalelor păscute în aer liber.

Controlul metabolismului

Din moment ce totul este interconectat în corpul nostru, problemele legate de circulaţia sângelui pot să apară în urma unui metabolismul necorespunzător, în special, cel al carbohidraţilor. Nivelurile sporite de insulină, ca răspuns la un aport constant de carbohidraţi simpli, pot să provoace reacţii inflamatorii cronice. Perturbarea metabolismului glucidic duce la obezitate, sindrom metabolic, ateroscleroză, hipertensiune arterială, afectând în cele din urmă vasele sanguine.

Întărirea vaselor de sânge

Ca să întărim vasele de sânge trebuie să consumăm multe produse naturale, cum ar fi, spre exemplu, afinele. Extractul de afine conţine antocianozide ce fortifică pereţii capilarelor. Extractul seminţelor de struguri conţine resveratrol, care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi păstrează integritatea pereţilor venelor. Ginkgo biloba reglează microcirculaţia. Vitamina E subţiază sângele şi reduce inflamaţia în vene. Vitamina C întăreşte pereţii vaselor. Bromelaina reduce inflamaţia şi ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Complexul de bioflavonoide (rutinul şi hesperidina) este, de asemenea, foarte eficient în combaterea varicelor, ajutând la păstrarea integrităţii şi elasticităţii pereţilor vasculari.

Ciorapii elastici compresivi

Efectele bolii varicoase pot fi ameliorate cu ajutorul ciorapilor medicinali compresivi, care creează o presiune suplimentară şi îngustează lumenul venelor, creşte fluxul de sânge şi reduce inflamaţia. Compresia joacă rolul unei carcase externe care protejează venele de întindere şi acumulări de sânge.

Exerciţiile fizice sunt o metodă de prevenire a varicelor

Exerciţiile fizice regulate reprezintă o altă componentă de bază a profilaxiei venelor varicoase. Modul de viaţă ar trebui să includă antrenamente fizice de intensitate sporită, precum şi efort fizic moderat. Cu toate acestea, persoanele cu varice ar trebui să evite săriturile şi alergatul pe asfalt. Mai potrivite pentru ei ar fi mersul sau alergatul pe suprafeţe moi (iarbă sau nisip). Bicicleta eliptică, mersul pe jos, dansul şi canotajul pot îmbunătăţi de asemenea circulaţia sângelui şi tonifică sistemul cardiovascular.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor