De ce este important să bem apă?
alte articole
Este important să bem apă pentru că viaţa a apărut în apă. Pentru că am uitat legătura dintre noi şi apă. Corpul nostru este alcătuit 70% din apă, iar acest adevăr cunoscut de sute de ani ar trebui să fie suficient pentru ca fiecare dintre noi să consume mai multă apă şi să ajungă la necesarul său zilnic.
Strămoşii noştri au înţeles dintotdeauna legătura importantă dintre viaţă şi apă, faptul că apa spală şi purifică. Totuşi, foarte puţine persoane realizează importanţa apei în alimentaţie, ajungând rareori să consume cantitatea zilnică de apă de care organismul lor are nevoie pentru a funcţiona normal.
Când ne gândim la importanţa apei pentru noi, ne vin două mari nume în cap, medicul german, Ralph Vornehm, autorul cărţii "Nu eşti bolnav, îţi este doar sete" şi Masaru Emoto, autor şi antreprenor japonez, cunoscut pentru studiul făcut asupra apei îngheţate prin expunerea ei la cuvinte, imagini, muzică şi rugăciuni cât şi declaraţiile sale privind influenţa conştiinţei umane asupra structurii moleculare a apei.
"Ce se întâmplă în organism când bem apă?”
Dr. Ralph Vornehm a prezentat componenţa de apă a fiecărui organ din corpul omenesc, începând cu celulele, sângele, neurotransmiţătorii şi terminând cu organele. Astfel, creierul conţine 90% apă, ceea ce explică într-un fel capacitatea acestuia de a transmite mesaje către toate organele cu viteze uluitoare; neurotransmiţătorii - responsabili de transmiterea acestor mesaje - conţin tot 90% apă. Făcând o paralelă între această informaţie şi studiul făcut de Masaru Emoto asupra apei, ajungem la concluzia că apa într-adevăr transformă energia şi informaţia.
Ce se întâmplă în organism atunci când nu bem suficientă apă?
Pornind de la cele de mai sus, este de înţeles atunci, de ce când nu bem apă suficientă, nu mai simţim cu timpul senzaţia de sete. Neurotransmiţătorii deshidrataţi nu mai transmit corect mesajul "mi-e sete", aşa încât setea începe să mistuie corpul, încep durerile (şi ele semnale de deshidratare) şi patologia multor organe. “Celulele corpului nostru nu se ating între ele, pentru că înoată în apă, la fel ca şi nervii”- R. Vornehm.
Zilnic, corpul uman are nevoie de cel puţin doi litri de lichide pentru a înlocui apa stătută din celulele organelor. Există un tip de apă în interiorul celulei şi alt tip de apă în afara ei. Schimbul între acestea, purifică celula şi o ajută să funcţioneze corect. Dacă nu bem apă regulat, celulele se intoxică. Când membrana unei celule nu este bine hidratată, corpul declanşează un mecanism de urgenţă, ca formă de apărare şi de hidratare. Corpul se protejează de deshidratare cu ajutorul colesterolului. La fel şi sângele, pentru a se hidrata, extrage apa din organele vitale. Pentru a efectua corect procesul de digestie, sângele trebuie să fie hidratat corect înainte de masă.
“Sunt oameni care tuşesc, îi apasă inima sau au colici după masă. Acele organe care ne dor după ce mâncăm sesizează că nu au destulă apă”, spune Ralph Vornehm.
Concluzia este că fiecare celulă, ţesut şi organ din corp are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Consumul de apă adecvat într-o zi va accelera metabolismul, va elimina balonarea şi problemele digestive, va diminua apetitul, va da energie, va ajuta la menţinerea formei musculare, va menţine un ten frumos şi sănătos.
Sfaturi care vă pot ajuta să beţi mai multă apă:
- Beţi un pahar cu apă înainte de fiecare masă sau gustare. Nu beţi apă în timpul mesei.
- Alegeţi băuturile care vă plac cel mai mult. Astfel puteţi creşte cantitatea de lichide pe care o consumaţi zilnic.
- Mâncaţi mai multe fructe şi legume. Organismul extrage aproximativ 20% din lichidele de care are nevoie din alimente.
- Nu uitaţi să aveţi permanent cu dvs. o sticlă cu apă.
- Alegeţi băuturile adecvate nevoilor dvs.: dacă ţineţi dietă, apa sau băuturile fără calorii sunt cele mai indicate.
Cantitatea de apă necesară într-o zi a unui adult sănătos:
- în cazul bărbaţilor, aportul zilnic de apă trebuie să fie de 3l (aproximativ 13 pahare) zilnic.
- femeile trebuie să consume 2.2l (adică 9 pahare) zilnic.
Însă nu sunt cantităţi fixate pe toată viaţa. Modificările pot fi făcute în funcţie de cât de activ este fiecare, în funcţie de climat, de starea de sănătate sau de schimbările prin care trece corpul fiecăruia (sarcină, alăptare).
Să nu uităm, suntem apă în proporţie de 70%, deci putem spune că iubirea faţă de apă este chiar iubire de sine.