Relicve ce nu-şi găsesc locul în timp: un vas ar fi vechi de 500 de milioane de ani
alte articole
Oopart este un termen ce reprezintă relicve care nu pot fi identificate: zeci de obiecte preistorice descoperite peste tot prin lume, a căror creare implică un nivel avansat al tehnologiei, nepotrivit cu momentul în care se crede că au fost realizate. Astfel de obiecte au stârnit dispute printre oamenii de ştiinţă şi curiozitate printre cei care sunt încă în căutarea adevărului.
În anul 1852, fărâmiţarea unei bucăţi mari de piatră cu ajutorul explozibililor a dezvăluit un vas metalic deosebit. Incidentul petrecut în oraşul Dorchester, Massachusets, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la provenienţa obiectului, modalitatea în care acesta a ajuns în interiorul rocii vechi de 500 de milioane de ani. Mulţi s-au mai întrebat dacă acesta provine cu adevărat din interiorul acelei pietre.
Pe 5 iunie 1852, un om de ştiinţă american scria într-un articol publicat de Boston Transcript:
”Ciudatul vas necunoscut a fost scos din piatra solidă de la trei metri sub nivelul solului în urma exploziei. Nu există nicio îndoială că această curiozitate a fost scoasă din piatră prin explozie. S-a determinat că acea piatră provine din era neo-proterozoică, asta înseamnă de acum 541 de milioane de ani în urmă”.
Site-ul Bad Archaeology a afirmat că este posibil ca vasul să nu provină din interiorul rocii iar cei ce l-au găsit să asume în mod eronat că l-au găsit în locul exploziei. Site-ul mai spune că obiectul se aseamănă cu alte relicve recente.
Nu este foarte clar ce i-a făcut pe cei ce au găsit vasul să fie siguri că acesta provenea din interiorul rocii, însă se pare că nu există dubii în privinţa acestui lucru din partea lor.
În acelaşi timp, The Scientific American descrie artefactul ca pe ”un vas de metal antic ce ar fi putut fi făcut de Tubal Cain, primul locuitor din Dorchester”.
Tubal Cain era un fierar descris în legende. Încerca The Scientific American să glumească cu privire la vechimea presupusă a relicvei sau încerca doar să-i accentueze aerul de mister cu puţină isteţime ?
Multe obiecte ce nu-şi găsesc locul în timp par similare cu invenţiile şi obiectele moderne. Unii susţin că acest lucru se întâmplă din cauză că obiectele sunt de fapt făcute în perioada modernă dar, par să arate ca obiectele dintr-o perioadă îndepărtată. Alţii savanţi sunt de părere că civilizaţia umană a trecut prin mai multe cicluri în istoria acestui Pământ, fiecare cultură fiind mai mult sau mai puţin asemănătoare cu celelalte.