Spionii paranormali ai Războiului Rece

O maşină la un punct de control al armatei americane, în Berlinul Războiului Rece, octombrie 1961
O maşină la un punct de control al armatei americane, în Berlinul Războiului Rece, octombrie 1961 (AFP/Getty Images)

Folosirea de către guvernul SUA a medium-urilor pregătiţi pentru aplicaţii militare are o istorie datând de cel puţin câteva zeci de ani.

Proiectul Stargate a fost un nume de cod umbrelă pentru un proiect finanţat de Central Intelligence Agency (CIA). Acesta a fost creat ca răspuns la rapoartele informaţionale ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS), precum că Uniunea Sovietică s-ar fi implicat în domeniul cercetărilor para-psihologice.

Stargate, căruia i-au fost date mai multe nume de cod între 1972 şi 1995, se ocupa cu "vederea la distanţă", o tehnică ce foloseşte puterile paranormale pentru a vedea scene şi persoane fizice îndepărtate.

Început la Institutul de Cercetare Stanford (SRI) din California în 1972, proiectul - denumit iniţial SCANATE, sau scanare cu coordonare - avea ca scop selectarea unor indivizi dotaţi sau talentaţi, pentru a fi instruiţi în domeniul războiului psihic. Minimul de precizie dorit era de 65%, nivelurile mai ridicate presupunându-se că puteau fi atinse cu antrenament.

Deoarece proiectul a evoluat prin anii 1970, a fost în cele din urmă combinat cu un program de informaţii pre-existente ale armatei, numit proiectul "flacăra grătarului" în 1979. Operând din Fort Meade, statul Maryland, noul grup consta din soldaţi şi civili care erau consideraţi dotaţi psihologic.

În 1983, programul s-a extins pentru a include un set de instrucţiuni care, în teorie, ar fi permis oricărei persoane să fie instruită în vederea la distanţă şi obţinerea de date demne de încredere. Până în anul 1984, proiectul realizase sute de experimente de vizualizare la distanţă.

Deşi nivelul de succes raportat al programului variază de la sursă la sursă, programul ar fi avut mai multe sesiuni de succes, inclusiv localizarea zonei sovetice de testare nucleară la Semipalatinsk în 1974 şi localizarea bombardierului sovietic Tu-95 doborât în Africa şi ale cărui rămăşite erau împrăştiate pe mai mulţi kilometri.

Proiectul a continuat până la mijlocul anilor 1990, moment în care a suferit o serie de defecte de infrastructură care au condus la evaluarea acestuia de către Institutul American de Cercetare în 1995. După ce au fost oferite evaluări pozitive şi negative, institutul în cele din urmă a recomandat încetarea proiectului.

Fişierele de program Stargate vizualizare la distanţă sunt disponibile în prezent, declasificate şi depozitate la National Archives and Records Administration.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură