Arheologii au descoperit un sarcofag antic ce datează din timpul exodului israelit din Egipt

Exodul israeliţilor din Egipt.
Exodul israeliţilor din Egipt. (youtube)

Oamenii de ştiinţă au descoperit într-un sit arheologic un scarabeu de aur ce purta sigiliul faraonului egiptean Seti I, care a domnit în jurul anilor 1290 î.C.

Seti I era tatăl lui Ramses al II-lea, conducătorul Egiptului antic în timpul miticei eliberări a poporului israelit din sclavie, de către Moise.

”Am descoperit unele lucruri unice şi rare: un coşciug cilindric din lut cu un capac în formă de maimuţă înconjurat de o diversitate de vase din lut, formate în principal de vase pentru păstrarea mâncării, tacâmuri, vase de cult şi oase de animale”, conform unui comunicat emis de oficialii departamentului de antichităţi.

Omul din interiorul coşciugului era cel mai probabil un oficial al regiunii, aflat în slujba lui Seti I în timpul secolului 13 secol î.C., sau poate fi un om foarte bogat al regiunii care şi-a dorit o înmormântare demnă de un faraon.

”Fiindcă vasele îngropate odată cu individul au fost produse local, am presupus că decedatul este un oficial de origine Canaan care servea guvernul egiptean”, au declarat cercetătorii.

”O altă posibilitatea ar fi ca respectivul coşciug să aparţină unui individ bogat care imita obiceiurile funerare egiptene”.

Sarcofagul a fost descoperit în ultimele luni, pe timpul săpăturilor în Valea Jezreel din nordul Israelului.