Reintegrarea copiilor din diaspora, în atenţia Parlamentului
alte articole
Legea educaţiei naţionale obstrucţionează în mod grav întoarcerea în ţară a copiilor din străinătate, acuză sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, senatorul Valeriu Todiraşcu, de la Partidul Noua Republică, care a decis să depună la Parlament un proiect de lege menit să rectifice această situaţie.
"Legea educaţiei naţionale obstrucţionează întoarcerea în ţară a Diasporei, copiii din familiile care se întorc din SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă fiind obligaţi să susţină examene de echivalare pentru materii pe care nu le-au studiat sau să repete anii de studiu pentru a parcurge aceste materii, motiv pentru care cei din Diasporă evită întoarcerea în ţară din cauza greutăţilor întâmpinate de copii.
România ar trebui să fie o ţară mamă bună şi nu o mamă vitregă, înlăturând discriminarea copiilor care au studiat în ţări cu învăţământ dezvoltat, dar din afara UE, faţă de cei care au urmat şcoala în ţările UE", se arată în comunicatul citat.
Iniţiativa legislativă semnată de Todiraşcu propune modificarea şi completarea Legii Educaţiei, prin:
1. extinderea listei ţărilor cu învăţământ performant pentru care statul recunoaşte studiile preuniversitare incomplete sau complete efectuate în ţări la fel de civilizate şi cu un învăţământ la fel de performant cum sunt SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă, în mod similar cum se întâmplă acum în cazul echivalării studiilor în ţările membre UE;
2. încadrarea copiilor cu studii incomplete în grupul copiilor cu nevoi speciale de educaţie;
3. organizarea de cursuri suplimentare pentru elevii integraţi în învăţământul românesc, în vederea recuperării rapide a materiilor necesare unui absolvent de învăţământ românesc, dar neparcurse de aceştia în străinătate, materii ca Limba română şi Istoria României.
"Astfel, România ar ridica bariera reprezentată de dificultatea echivalării studiilor şi ar demonstra preocuparea pentru readucerea în ţară a românilor ce s-au aflat temporar în străinătate. Aproximativ 3,5 milioane de români locuiesc şi muncesc în străinătate. Copiii acestora fie că rămân în ţară sub îngrijirea rudelor şi urmează şcoala în România, fie că sunt şcolarizaţi în străinătate şi atunci, la întoarcerea în România, se confruntă cu greutăţi majore, fiind obligaţi să susţină examene de echivalare pentru materii pe care nu le-au studiat sau să repete anii de studiu pentru a parcurge aceste materii", a precizat Todiraşcu.
Senatorul a arătat că nu există un sistem de ajutorare a acestor copii pentru a fi integraţi rapid în învăţământul românesc, la aceeaşi treaptă cu cea parcursă în străinătate, iar în scurt timp de la întoarcerea în ţară sunt obligaţi să susţină examene, pentru anumite materii.
"România are nevoie de un spor al populaţiei şi nu de un declin al acesteia. Situaţia actuală face ca unele familii din străinătate să evite întoarcerea în ţară tocmai din cauza acestor greutăţi întâmpinate de copii şi, astfel, România pierde multe familii care s-ar fi putut reintegra în ţară după o perioadă în care au studiat şi au muncit în străinătate", a subliniat Todiraşcu.