PSD aruncă pisica legii votului prin corespondenţă la AEP (Video)
alte articole
Întruniţi miercuri după o lună de inactivitate, membrii celebrei comisii de cod electoral au decis să amâne discuţiile pe tema legii votului în Diaspora până luni, când reprezentanţii partidelor urmează să vină cu răspunsul la 6 întrebări puse de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) însărcinată, pare-se de PSD, cu elaborarea legii.
Proaspăt numit la şefia comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase a anunţat că AEP are un "draft" pe care a lucrat deja şi că membrii comisiei vor trebui ca până luni să-şi stabilească opţiunile faţă de setul de şase întrebări puse de AEP, după care instituţia poate intra în linie dreaptă şi elabora proiectul efectiv.
La rândul său, Mihai Voicu, fostul preşedinte al comisiei, a declarat că liberalii care au răspuns deja acestor întrebări, o vor face din nou şi a precizat că, pe lângă noul proiect de lege elaborat de AEP se impun şi rapoarte de respingere pentru celelalte proiecte legislative pe această temă, inclusiv pe legea PNL.
"Noi, liberalii, avem un proiect, nu dorim respingerea proiectului AEP dar vrem, din proiectul PNL de văzut ce idei sunt bune şi care nu", a declarat Voicu.
În asentiment cu colegul său de partid, senatorul Puiu Haşotti a cerut, cităm "pentru a arăta voinţa politică", stabilirea unui termen în care AEP să-şi prezinte proiectul de lege, respectiv o săptămâna de la primirea răspunsurilor la cele şase întrebări.
PSD aruncă pisica la AEP
Reprezentat al PSD, partidul care, prin vocea lui Dragnea, a promis adoptarea rapidă a unei legi privind votul în Diapora, Valeriu Zgonea s-a lansat într-un atac dur la adresa AEP, pasând la respectiva instituţie vina pentru tegiversarea acestei legi, promisă de partidele politice în urmă cu an.
Deşi, potrivit reprezentatului coaliţiei Politică fără Bariere, Mircea Kivu, AEP nu fost mandatată oficial cu redactarea acestei legi decât cel mult de PSD, Zgonea a acuzat Autoritatea Electorală Permanentă că nu a făcut o lege până la începutul lui octombrie, că nu a adresat mai devreme cele şase întrebări Comisiei de Cod Electoral.
"În acest moment mi se pare că AEP este incapabilă să facă o lege draft, pe scheletul PNL sau pe scheletul lui Tomac, dacă este incapabilă să facă asta, măcar să spună. Trasul de timp şi punerea de întrebări partidelor pentru a trage de timp nu mi se pare o soluţie. Eu aşa văd lucrurile", a declarat Zgonea, acuzându-i pe membrii AEP că vor salarii la nivel de ministru dar nu sunt în stare să facă un proiect legislativ.
"Nu mi se pare normal ca grupurile parlamentare să fie făcute vinovate. A fost vorba că îl propuneţi imediat după iunie. Am ajuns în octombrie şi Autoritatea nu e capabilă să facă un schelet de lege", a mai tunat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Riscul populismului politic
Mircea Kivu: "PSD nici până în momentul asta nu a venit cu un proiect propriu de lege. Tot aşteaptă ca proiectele să vină din altă parte pentru ca eventualele deficienţele ale proiectului să nu îi poată fi puse în sarcină."
Reamintim că reluarea activităţii comisiei are loc pe fundalul grevei japoneze a PNL şi a eforturilor PSD de a se erija în partid care-şi doreşte rezolvarea spinoasei probleme a votului în Diaspora.
În acest context, luni, Liviu Dragnea, candidat unic la şefia PSD, a anunţat că partidul său îşi va asuma preşedinţia Comisiei speciale de cod electoral, condusă până nu demult de liberalul Mihai Voicu şi a promis că se vor face eforturi pentru adoptarea rapidă a unei legi a votului în străinătate.
"La începutul săptămânii viitoare, cel mai târziu, colegii noştri sunt mandataţi să vină cu forma finală a legii pe care să o dezbatem şi să fie adoptată în regim de urgenţă", a declarat Dragnea, într-o alocuţiune ironică la adresa PNL.
Acest tip de demers de adoptarea pe repede înainte a unei astfel de legi, pentru a căpăta capital electoral în Disapora, presupune însă riscul adoptării unei legi proaste.
"Avem în faţa două scenarii. Unul e prost, celălalt e şi mai prost. Cel mai prost e că nu se va reuşi adoptarea unei legi a votului prin corespondenţă decât foarte târziu, şi legea nu va putea fi aplicată. Dar asta nu e un lucru foarte rău. Căci legea alegerilor parlamentare spune că indiferent dacă în Disapora votează 60.000 de oameni sau 600.000. sau 6.000.000. tot patru deputaţi şi doi senatori sunt aleşi. Şi atunci miza votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare e mai mult simbolică.
Celalalt scenariu este că se va reuşi adoptarea în mare viteză a unei legi dar această lege a votului prin corespondenţă este o lege cu multe capcane tehnice şi dacă nu e bine gândită, riscăm să iasă o lege proastă, care să pună bariere birocratice extrem de greu de trecut şi să avem un număr foarte mic de oameni care vor vota, fie să deschidă porţi largi de tot pentru fraude electorale.", a explicat, după pseudo-dezbaterile din comisie, sociologul Micea Kivu, reprezentant al coaliţiei Politică fără Bariere.
Astfel, riscul este ca legea să fie atât de proastă încât să se renunţe la ea chiar atunci când contează, la alegerile prezidenţiale, a adăugat dl. Kivu.
Cât despre redactarea unei legi de către AEP, Mircea Kivu a reamintit că Autoritatea Electorală Permanentă nu are drept de iniţiativă legislativă şi, în plus, după ştiinţa sa nici nu a primit o însărcinare explicită să elaboreze un astfel de proiect şi că acum o lună, când Zgonea a cerut, verbal AEP să redacteze o astfel de lege a părut că o face în nume propriu, sau cel mult în numele PSD.
Întrebat dacă PSD îşi doreşte un proiect apolitic sau un ţap ispăşitor, Mircea Kivu a răspuns: "PSD nici până în momentul ăsta nu a venit cu un proiect propriu de lege. Tot aşteaptă ca proiectele să vină din altă parte pentru ca eventualele deficienţe ale proiectului să nu îi poată fi puse în sarcină."