Lupta cu Sistemul. Valeriu Todiraşcu a trecut la plângeri penale împotriva reprezentanţilor Guvernului

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

În prezent, legea prevede că mandatul aleşilor locali încetează doar în cazul în care aceştia au fost condamnaţi, în mod definitiv, la o pedeapsă privativă de libertate. Atunci când sunt condamnaţi cu suspendare pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu, aceştia îşi pot păstra liniştiţi postul, motiv pentru care senatorul Valeriu Todiraşcu a încercat să îndrepte deficienţele actualei legii, însă s-a lovit de refuzul colegilor săi parlamentari, refuz care, în opinia lui, a fost influenţat, cel mai probabil, de poziţia exprimată de reprezentatul Guvernului în cadrul dezbaterilor.

Pe cale de consecinţă, Valeriu Todiraşcu a depus, sâmbătă, o plângere penală pe numele secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, doamna Sirma Caraman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, infracţiune ce a dus la perpetuarea situaţiei în care cetăţenii unei comunităţi trebuie să suporte în continuare să fie conduşi de aleşii locali condamnaţi definitiv pentru corupţie, până la expirarea mandatului acestora, situaţie care prejudiciază interesul naţional.

"Actuala prevedere din legea privind Statutul aleşilor locali este necorespunzătoare şi sfidează alegătorii, care se aşteptaseră ca aleşii lor să acţioneze în interes public şi nu contrar lui, pentru că prevede ca suspendarea din funcţie să intervină doar pentru condamnările cu lipsire de libertate. Menţinerea în funcţie până la expirarea mandatului prejudiciază dreptul cetăţenilor de a fi reprezentaţi în organele de conducere locale de persoane oneste, care să îşi desfăşoare activitatea slujind interesul public.

Din acest motiv am propus ca încetarea de drept a calităţii de consilier local sau judeţean, sau de primar sau preşedinte al consiliului judeţean să cuprindă şi condamnările cu suspendare, pentru infracţiunile de corupţie sau de serviciu prevăzute în Codul penal, şi nu numai condamnările cu lipsire de libertate, cum se întâmplă în prezent", a explicat Valeriu Todiraşcu motivele pentru care a decis să propună schimbarea legislaţiei.

În expunerea punctului de vedere al Guvernului, funcţionarul însărcinat cu această atribuţie, Sirma Caraman, a anunţat că "Guvernul nu susţine această iniţiativă legislativă, întrucât reglementarea în vigoare, conform Codului penal, cuprinde infracţiunile vizate de iniţiativa legislativă".

"Prin această intervenţie, secretarul de stat a indus în eroare Plenul Senatului deoarece iniţiativa legislativă a subsemnatului nu viza modificarea Codului penal şi nici introducerea în Legea nr. 393/2004 a infracţiunilor prevăzute în Codul Penal, ci viza numai încetarea calităţii de ales local în cazul condamnării definitive pentru infracţiuni de corupţie sau de serviciu, prevăzute în Codul Penal, indiferent dacă hotărârea pronunţată implică o pedeapsă privativă de libertate sau nu, cu executare sau nu.

În acelaşi timp, Secretarul de stat era obligat să fie la curent cu Punctul de vedere al Guvernului în care, sub semnătura Prim-ministrului Victor Viorel Ponta, se confirmă: "Potrivit intenţiei iniţiatorilor, prin propunerea legislativă se urmăreşte adăugarea unei noi situaţii de încetare a mandatului aleşilor locali (...). Din compararea celor două poziţii a Guvernului României, se constată intenţia vădită de dezinformare a Senatului României şi comiterea infracţiunii de abuz în serviciu", a afirmat Valeriu Todiraşcu.

Senatorul susţine că secretarul de stat cunoştea adevărul sau era obligată să îl cunoască chiar dacă nu ar fi citit iniţiativa legislativă pentru că cu numai câteva secunde înaintea intervenţiei sale, aşa cum reiese din stenograma şedinţei, el a prezentat conţinutul propunerii sale legislative în care nu a menţionat nimic de introducerea unor noi infracţiuni, ci doar noi cauze de încetare a mandatului aleşilor locali.

"Astfel, a fost influenţat vădit Plenul Senatului, iar consecinţa acestui act de dezinformare a Senatului a contribuit, foarte probabil, la votul negativ exprimat în sesiunea de vot din 18 mai 2015, când a fost respinsă această iniţiativă legislativă", a subliniat Valeriu Todiraşcu.

Recomandăm şi Cetăţenii români, sclavi moderni ai unui Stat Mafiot. Valeriu Todiraşcu denunţă public fenomenul

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, peFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne