Regizorul Oleg Senţov reuşeşte să trimită o scrisoare acasă, din Siberia

După mai multe tentative, o primă scrisoare a regizorului ucrainean Oleg Senţov, care este încarcerat în Siberia, a fost scoasă pe ascuns din închisoarea în care se află acesta. Regizorul acuză Rusia că se comportă ca în mod laş în războiul purtat în Ucraina.
Regizorul ucrainean Oleg Senţov participă la o audiere într-un tribunal din oraşul rusesc Rostov-pe-Don în 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.09.2016

Conform ziarului The Guardian, regizorul ucrainean de film Oleg Senţov, care execută o sentinţă de 20 de ani de închisoare în Rusia, a trimis pe ascuns o scrisoare din Siberia, unde este închis.

Senţov, regizor de film şi activist pro-Ucraina, a fost arestat în Crimeea în mai 2014, la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anexat peninsula ucraineană. El ajuta la livrarea alimentelor către soldaţii ucraineni blocaţi în bazele lor după preluarea controlului peninsulei de către Rusia.

În 2015, un tribunal rus l-a condamnat pe Senţov şi pe activistul Alexander Kolcenko, într-un proces descris de familia acestuia ca "stalinist".

Cei doi au fost acuzaţi de apartenenţă la o conspiraţie teroristă, că au incendiat sediul unui partid politic din capitala regională a Crimeei, Simferopol, şi că au încercat să arunce în aer o statuie a lui Lenin. Avocaţii lui Senţov au declarat că acuzaţiile sunt absurde şi inventate.

Senţov este încarcerat într-o colonie de maximă securitate în regiunea siberiană Yakutia, situată la aproximativ 5.630 km de capitala ucraineană Kiev.

În prima sa scrisoare care a fost scoasă cu succes din închisoare, Senţov denunţă războiul Rusiei în Ucraina, negat de Kremlin în repetate rânduri.

“Timp de trei ani am stat într-o închisoare rusească. În timpul acestor trei ani, un război a fost purtat împotriva ţării mele. Inamicul luptă laş, luptă mârşav, pretinzând că nu are nimic de a face cu asta. Nimeni nu îl crede. Dar acest lucru nu îl opreşte”, a scris Senţov.

Nu ştiu cât ar putea valora credinţele noastre dacă nu suntem pregătiţi să suferim sau să murim pentru ele - Oleg Senţov

Cel puţin 10 cetăţeni ucraineni execută sentinţe mari de închisoare în Rusia în urma unor procese dubioase. Alţii se află în captivitate în estul separatist al Ucrainei. “Există mulţi dintre noi închişi în Rusia şi chiar mai mulţi din Donbas. Unii au fost eliberaţi. Alţii speră şi aşteaptă”, a scris el.

În luna mai, pilotul ucrainean Nadia Savcenko a fost eliberată în baza unui schimb de prizonieri încheiat între Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko, şi cu Franţa şi Germania. De la eliberarea ei, Savcenko s-a transformat într-un critic vocal al propriului guvern.

În scrisoarea sa, Senţov susţine că nu doreşte tratament preferenţial. “Doresc să rămân doar un nume pe o listă”, adăugând că există puţine lucruri pe care le-ar putea face acum pentru ţara sa – cu excepţia celui de a rezista. Regizorul a cerut Kievului să nu cedeze în faţa Kremlinului din cauza lui sau să încerce să îi elibereze pe deţinuţii ucraineni cu orice preţ.

El a concluzionat: “Nu suntem veriga voastră slabă. Dacă trebuie să devenim cuie în sicriul unui tiran, atunci mi-ar plăcea să devin unul dintre acele cuie. Doar că acest cui nu se va îndoi”.

Senţov a declarat la proces că cei care l-au interogat l-au bătut, i-au pus o pungă pe cap şi i-au cerut să "mărturisească". El a refuzat. Regizorul a declarat în timpul unei audieri la un tribunal din Rostov-pe-Don: “Nu ştiu cât ar putea valora credinţele noastre dacă nu suntem pregătiţi să suferim sau să murim pentru ele”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor