Un tribunal din Rusia condamnă un regizor ucrainean la 20 de ani de închisoare pentru terorism în Crimeea
focus
alte articole
Un tribunal din Rusia l-a condamnat marţi pe regizorul ucrainean Oleg Senţov la 20 de ani într-o colonie penală de înaltă securitate pentru “atacuri teroriste” în Crimeea, peninsula din Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în aprilie 2014, conform Reuters.
Senţov, născut în Crimeea, a pledat nevinovat şi a denunţat procesul ca fiind motivat politic, pe fondul unor tensiuni crescute între Rusia şi Occident cu privire la rolul Moscovei în criza din Ucraina.
Uniunea Europeană a declarat că acest caz reprezintă “o încălcare a legii internaţionale şi a standardelor elementare ale justiţiei”. La rândul său, Departamentul de Stat american a declarat că este vorba de un “eşec clar al justiţiei”.
Procurorii de stat ruşi l-au acuzat pe Senţov de organizarea unui “grup terorist” în Crimeea pentru a smulge peninsula de sub controlul Moscovei.
Tribunalul militar din oraşul sud-vestic Rostov-pe-Don l-a condamnat de asemenea pe un al doilea inculpat, activistul din Crimeea Alexander Kolcenko, la 10 ani de închisoare. Procurorii au urmărit să obţină 23 de ani pentru Senţov şi 12 pentru Kolcenko.
Imaginile televizate i-au prezentat pe cei doi bărbaţi închişi în boxa acuzaţilor, râzând batjocoritor în timp ce erau pronunţate sentinţele, iar apoi intonând imnul naţional al Ucrainei.
Senţov a strigat ulterior “Glorie Ucrainei!” Avocatul apărării, Svetlana Sidorkina, a declarat că cei doi vor face apel împotriva acestei decizii la Curtea Supremă a Rusiei şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, a cerut celor doi condamnaţi să rămână sfidători, adăugând: “Va sosi momentul când cei care au organizat acest aşa- zis proces se vor afla ei înşişi pe banca acuzaţilor.”
Investigatorii ruşi susţin că Senţov şi Kolcenko ar fi incendiat două birouri în Crimeea în perioada aprilie-mai 2014, inclusiv un birou al partidului rus de guvernament Rusia Unită. Investigatorii mai susţin că cei doi au plănuit să distrugă un monument al lui Lenin.
Senţov nu a stat departe de scena politică în timpul procesului său, susţinând că ruşii îşi vor respinge liderii aşa cum ucrainenii s-au ridicat împotriva “regimului criminal” al lui Viktor Ianukovici.
Amnesty Internaţional a condamnat “procesul-spectacol”, susţinând că acesta a fost plin cu multe nereguli.
Într-un caz similar, pilotul ucrainean Nadia Savcenko este aşteptat să ajungă pe banca acuzaţilor în curând în Rusia. Ea a fost capturată în timp ce lupta împotriva rebelilor în estul Ucrainei în 2014 şi, dacă este găsită vinovată, ar putea primi până la 25 ani de închisoare pentru presupusa ucidere a doi jurnalişti ruşi în zona de conflict.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.