Rusia întemniţează doi ucraineni pentru activităţi militante în Cecenia
alte articole
Cea mai înaltă curte din Cecenia, care este o republică rusă, i-a condamnat joi pe Stanislav Klykh şi Mikola Karpiuk la 20 şi respectiv 22 de ani de închisoare, fiind acuzaţi că au ucis zeci de soldaţi ruşi în timp ce luptau alături de militanţii ceceni în 1994 şi 1995.
Cei doi au fost acuzaţi că au ucis zeci de soldaţi ruşi, făcând parte dintr-o echipă a organizaţiei ultranaţionaliste ucrainene UNA-UNSO. Organizaţia extremistă a fost interzisă în Rusia de către Curtea Supremă a ţării.
Avocatul condamnaţilor, Ilia Novikov, care a reprezentat-o şi pe pilotul ucrainean Nadia Savcenko, a susţinut că cei doi ar putea fi de asemenea eliberaţi. Ministerul ucrainean de Externe a promis că Ucraina va lupta pentru libertatea lor.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis recent că va asigura eliberarea tuturor ucrainenilor arestaţi în Rusia. Recent, el a încheiat un acord cu guvernul rus în baza căruia Savcenko a fost schimbată cu doi cetăţeni ruşi, Alexander Alexandrov şi Evgheni Ierofeiev, care au fost arestaţi în Ucraina.
Kremlinul a susţinut că Savcenko a fost graţiată de preşedintele rus Vladimir Putin.
Legăturile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat extrem de mult după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în războiul separatist ce a izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei.
Conform ONU, peste 9.000 de persoane au murit de când s-a declanşat criza ucraineană şi aproximativ 20.000 au fost răniţi.
Rusia şi Ucraina, împreună cu Germania şi Franţa, au încheiat un acord de pace în ceea ce priveşte Ucraina, în capitala belarusă Minsk în februarie 2015. Acordul a dus la reducerea ostilităţilor în regiunile estice ale Ucrainei dar lupte sporadice încă au loc.
Violenţe în Cecenia
Violenţele au izbucnit în Cecenia în 1994, când 250.000 de persoane au fost forţate să fugă în teritoriile învecinate datorită unui război între separatiştii ceceni şi armata rusă.
După o perioadă scurtă de pace relativă – din 1996 până în 1999 – războiul a fost reluat după o serie de atacuri pentru care au fost învinuite grupurile militante cecene.
Atacuri sporadice şi ciocniri cu militanţii sunt încă comune în republicile ruseşti din Caucazul de Nord, în special în Cecenia, Daghestan şi Inguşeţia.