Pilotul Nadia Savcenko a depus jurământul în Parlamentul ucrainean

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko, care a petrecut doi ani de detenţie în Rusia înainte să fie eliberată săptămâna trecută, a depus jurământul ca parlamentar la Kiev. Savcenko a fost aleasă în absenţă în Parlamentul Ucrainei în 2014, pe când era în arest.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Nadia Savcenko a declarat marţi în Parlament că îşi va face o prioritate din eliberarea altor ucraineni deţinuţi în Rusia, pe care Ucraina îi consideră prizonieri politici.

"Sunt deputată a Ucrainei. M-am întors şi mă apuc de treabă. M-am întors şi nu vă voi lăsa să-i uitaţi - mă adresez vouă celor care staţi pe scaunele din Radă - pe cei care au început să-şi dea viaţa pentru Ucraina mai întâi în Maidan (din Kiev) şi continua să o facă în Donbas", a declarat ea în faţa parlamentarilor, cu un drapel ucrainean pe umeri şi cu un steag al tătarilor din Crimeea în mâini.

"Poporul Ucrainei nu ne va permite să stăm în aceste fotolii dacă îl vom trăda", a adăugat Savcenko, deputată din partea partidului Batkivşcina.

"Ucraina este mai importantă decât noi toţi", a reiterat ea în discursul său plin de emoţie, în finalul căruia a intonat imnul ucrainean.

Nadia Savcenko a luat fotografia ei de la tribuna parlamentară şi a pus în locul acesteia un banner cu alţi ucraineni deţinuţi în Rusia pe care scrie: "Libertate pentru prizonierii Kremlinului".

Savcenko a revenit la Kiev săptămâna trecută, fiind primită ca un erou după ce a fost graţiată de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui schimb de prizonieri. În martie fusese condamnată în Rusia la 22 de ani de închisoare pentru presupusa implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei.

Savcenko a fost capturată în 2014 de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei ce luptau împotriva forţelor guvernamentale ucrainiene. Ea a fost acuzată că a îndrumat focul de artilerie care s-a soldat cu uciderea celor doi jurnalişti, dar potrivit relatărilor acesteia, Savcenko a fost răpită înainte de atac şi predată autorităţilor ruse.

În 2014, Savcenko – cunoscută ca o eroină în Ucraina – şi-a părăsit postul din armata ucraineană pentru a se alătura batalionului de voluntari Aidar ce lupta împotriva separatiştilor pro-ruşi din Lugansk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe