Rusia o eliberează pe Nadia Savcenko

Pilotul Nadia Savcenko s-a întors la Kiev, miercuri, ca parte a unui schimb de prizonieri.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko. (Dmitry Serebryakov/AFP/Getty Images)

Eliberarea vine după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declarase că s-a ajuns la un acord cu Moscova în vederea eliberării ei, şi a notat că aceasta va fi eliberată în schimbul a doi soldaţi ruşi arestaţi în Ucraina.

Apărătorii Nadiei Savcenko declaraseră anul trecut că este un caz “pur politic” şi că singura speranţă pentru eliberarea ei este un schimb de prizonieri negociat personal de Putin şi Poroşenko.

Ea a fost condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei, acuzaţii pe care aceasta le-a negat.

Cei doi ruşi - Evgheni Erofeev şi Alexander Alexandrov - care vor ajunge în Federaţia Rusă în schimbul Nadiei Savcenko sunt transportaţi cu avionul de la Kiev la Moscova.

Savcenko a fost capturată în 2014 de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei ce luptau împotriva forţelor guvernamentale ucrainiene.

Pilotul Savcenko a fost acuzată că a îndrumat focul de artilerie care s-a soldat cu uciderea celor doi jurnalişti, dar potrivit relatărilor acesteia, Savcenko a fost răpită înainte de atac şi predată autorităţilor ruse.

În 2014, Savcenko – cunoscută ca o eroină în Ucraina – şi-a părăsit postul din armata ucraineană pentru a se alătura batalionului de voluntari Aidar ce lupta împotriva separatiştilor pro-ruşi din Lugansk.

Savcenko a fost aleasă în absenţă în Parlamentul Ucrainei.