Regimul marionetă din Hong Kong îl arestează pe cardinalul catolic Joseph Zen, în vârstă de 90 de ani

Cardinalul, una dintre cele mai respectate personalităţi ale lumii catolice, a supărat Partidul Comunist Chinez atrăgând atenţia asupra crimelor comise de regimul de la Beijing.
Cardinalul Joseph Zen (Getty Images)
Gary Bai
11.05.2022

Poliţia din Hong Kong l-a arestat, pe 11 mai, pe cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 90 de ani, şi alte patru personalităţi pro-democraţie, despre care se presupune că aveau legătură cu o organizaţie ce a acordat sprijin în vederea reprezentării în justiţie a protestatarilor din Hong Kong, potrivit rapoartelor presei locale.

Arestările au fost efectuate în temeiul unei legi draconice de aşa-zisă securitate naţională impusă de Beijing şi folosită pentru a înlătura disidenţa în oraş.

Unitatea de Poliţie de Securitate Naţională din Hong Kong i-a arestat pe Zen, fost lider al Bisericii Catolice din Hong Kong şi una dintre cele mai respectate personalităţi ale Bisericii Catolice, cântăreaţa şi activista Denise Ho, academicianul Hui Po-Keung, avocata Margaret Ng şi fostul parlamentar Cyd Ho.

Citiți și Oameni ucişi pentru bani - American Journal of Transplantation confirmă industria de extragere forţată de organe a Chinei

Cei patru sunt învinuiţi că ar fi „colaborat cu forţe străine” încălcând prevederile legii securităţii naţionale.

Cei arestaţi erau administratori ai organizaţiei „612 Humanitarian Relief Fund”, acum dizolvată, care a oferit asistenţă medicală şi umanitară protestatarilor pro-democraţie din Hong Kong în 2019, în timpul protestelor masive împotriva încercărilor Partidului Comunist Chinez de a strivi democraţia din oraş. Fondul a fost dizolvat în august 2021.

Zen este unul dintre susţinătorii tradiţionali ai libertăţilor religioase şi civice în Hong Kong şi China continentală şi s-a pronunţat deseori împotriva autoritarismului în creştere al regimului comunist - inclusiv a legii de securitate naţională impusă de Beijing - şi a persecuţiei la care sunt supuşi romano-catolicii din China.

Citiți și Jocul "Squid Game" al Chinei: Organe recoltate cu forţa de la mii de persoane săptămânal, în cadrul unui sistem de omor la comandă, ajung pe piaţa de transplant

Hui fusese arestat la aeroport marţi seara, potrivit rapoartelor presei, în timp ce Cyd Ho era deja în închisoare pentru un caz separat.

„Condamnăm arestările acestor activişti a căror presupusă crimă a fost finanţarea asistenţei juridice pentru protestatarii pro-democraţie în 2019”, a declarat Benedict Rogers, directorul executiv al grupului Hong Kong Watch. „Arestările de astăzi semnalează fără îndoială că Beijingul intenţionează să-şi intensifice represiunea împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Hong Kong”.

„Îndemnăm comunitatea internaţională să facă lumină asupra acestei represiuni brutale şi cerem eliberarea imediată a acestor activişti”, a adăugat el.

Citiți și 100 de ani de crime odioase. Partidul Comunist Chinez la centenar

Partidul Comunist Chinez (PCC) a impus aşa-zisa lege a securităţii naţionale în Hong Kong în iunie 2020 şi a folosit-o pentru a înfrânge vocile disidente, pedepsindu-i pe cei despre care Beijingul consideră că s-au implicat în acte de subversiune, coluziune cu forţele străine sau secesiune.

Aceste infracţiuni vag definite aduc pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

Peste 100 de persoane pro-democraţie au fost arestate sau acuzate conform legii.

Legea a atras condamnări internaţionale, guvernele occidentale spunând că legea a fost folosită pentru a reduce la tăcere disidenţa, a reduce libertatea de exprimare şi a eroda autonomia relativă a Hong Kong-ului.

Arestarea a avut loc la câteva zile după ce noul lider al Hong Kong-ului, John Lee, un fost şef al securităţii, a venit la putere. Lee a fost singurul candidat la alegerile pentru poziţia de şef al Executivului din Hong Kong din 2022, care a candidat fără adversari în procesul de selecţie controlat de Beijing.

Citiți și Partidul Comunist Chinez se luptă cu religia: Bibliile ajung pe foc, credincioşii primesc pedepse cu închisoarea

Coordonatorul SUA pentru zona Indo-Pacific, Kurt Campbell, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de „reprimarea” din Hong Kong, inclusiv în cercurile religioase şi mediul academic.

„Vă pot spune că eu consider că suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de măsurile luate în Hong Kong pentru presarea şi dizolvarea societăţii civile”, a menţionat Campbell la un eveniment online la Washington, când a fost întrebat despre arestări.

Hui, profesor asociat de studii culturale la Universitatea Lingnan, a fost profesor al cunoscutului activist pro-democraţie Nathan Law, acum exilat.

„Dacă vrei să pedepseşti pe cineva, poţi oricând să găseşti o scuză”, a scris Law pe pagina sa de Facebook, ca răspuns la arestarea lui Hui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor