"Recoltarea Sângeroasă" la FânFest
focus
alte articole
O anchetă realizată în martie 2006 de ziarul The Epoch Times, a dezvăluit că în China există lagăre unde se efectuează mii sau zeci de mii de operaţii de recoltare de organe de la deţinuţi politici. La câteva luni după dezvăluirile ziarului nostru, un raport independent efectuat de doi canadieni a confirmat cele mai sinistre bănuieli. În anul 2010, a treia versiune a acestui Raport, cartea "Bloody Harvest" scrisă de David Kilgour, fost secretar al guvernului Canadei pentru Asia-Pacific, şi David Matas, reputat avocat de drepturile omului ce a primit "Ordinul pentru munca sa în domeniul drepturilor omului" al Canadei, a fost nominalizată la premierul Nobel pentru Pace.
Acum, cu opt ani mai târziu, traducerea în româneşte a cărţii "Bloody Harvest" - "Recoltarea Sângeroasă", a văzut lumina tiparului la 12 august 2014.
Lansarea cărţii a avut loc la FânFest, cel mai mare festival activist multi-cultural din România, organizat la Roşia Montană. Traducătoarea cărţii, dna Gina Sturdza, împreună cu dl Adrian Sturdza şi dna Anca Ciubotaru (doi membrii ai colectivului de editare a cărţii ce a fost făcută de Epoch Times România) au prezentat celor prezenţi practica macabră a regimului comunist chinez de a ucide prizonierii de conştiinţă, practicanţi Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit.
Cartea dezvăluie operaţiile de prelevare şi de transplant de organe făcute în secret, cu forţa, în spitale special amenajate pe lângă lagăre de muncă şi închisori din China, şi dovezile că organele sunt vândute pentru profituri imense doritorilor.
Organele sunt obţinute cu forţa de la oameni nevinovaţi, deţinuţi tineri, care nici măcar nu au pedepse capitale. Aceştia sunt ţinuţi în lagăre speciale unde li se fac analize medicale. Ei sunt păstraţi în viaţă până când este găsită persoana care se potriveşte din punctul de vedere al grupei de sânge, al anticorpilor, etc. Apoi sunt folosiţi pentru a li se extrage diverse organe, care sunt vândute cu preţuri exorbitante. După operaţie, se recoltează de obicei şi restul organelor spre folosirea ulterioară pentru alte transplanturi. "Carcasele" - oameni uneori încă vii - sunt aruncate în cuptoare de cremare.
"Recoltarea Sângeroasă" include declaraţii ale beneficiarilor de transplant, informaţii oficiale, statistici, date cronologice şi analize în profunzime ale situaţiei din China. Cartea mai ilustrează modul în care practicile lipsite de etică din China afectează de fapt standardele etice şi ale drepturilor omului în restul lumii, şi în acelaşi timp, punctele de vedere ale autorilor dezvăluie modalităţi de a combate abuzul în practica transplanturilor din China.
Persoanele prezente la lansare au fost şocate de faptele documentate în carte, de faptul că un regim se poate întoarce împotriva propriilor cetăţeni, mergând până la a le recolta organele pe viu, şi au întrebat cum pot ajuta la oprirea acestor atrocităţi.
Doamna Alina Banu, unul dintre organizatorii festivalului FânFest, a remarcat ca şi această problemă ar trebui să fie mult mai bine cunoscută în rândul activiştilor pentru că doar prin luarea unei poziţii comune şi prin aducerea ei la cunoştinţa publicului larg se pot pune presiuni pe factorii de decizie pentru stoparea unor asemenea atrocităţi.
Denunţarea practicii de recoltare de organe
La 19 ani de la adoptarea unei zile internaţionale a toleranţei de Adunarea Generală a ONU, numeroase rapoarte oficiale arată că în multe ţări de pe glob, politica guvernamentală se află la antipozii acestui principiu.
Ca exemplu mai recent, în timpul unei sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNHRC) ce a avut loc la mijlocul lunii martie 2014, Canada a recunoscut în mod oficial rapoartele potrivit cărora China este implicată în recoltarea de organe fără consimţământul victimelor.
"Rămânem preocupaţi de faptul că practicanţii Falun Gong şi alte grupuri religioase din China se confruntă cu persecuţia, iar rapoartele privind transplanturile de organe care au loc fără consimţământul liber şi informat al donatorilor sunt tulburătoare", a declarat Anne-Tamara Lorre, consilierul Canadei în domeniul drepturilor omului de la ONU.
Din ce în ce mai multe voci se ridică în lume denunţând practica recoltării forţate de organe şi persecuţia prizonierilor de conştiinţă chinezi. Medici, jurnalişti, politicieni, activişti de drepturile omului iau cuvântul în faţa forurilor internaţionale, la Geneva, Bruxelles, Washington DC, New York cerând încetarea practicilor inumane a recoltării de organe de la aderenţii Falun Gong închişi în lagăre de muncă.
Principiul toleranţei adoptat de ONU acum 19 ani înseamnă respectarea celuilalt, a drepturilor omului, a libertăţii de convingere, de credinţă, a dreptului de a avea un crez moral, religios, spiritual. Şi totuşi, şi la acest moment, drepturile omului sunt încă încălcate grav şi frecvent în lume.