Reacţii dure la planul lui Ponta de a trece STS în subordinea Guvernului
alte articole
Premierul Victor Ponta este acuzat că profită de tragicul accident aviatic din Apuseni care a dus la moartea tinerei Aura Ion şi a pilotului Adrian Iovan, pentru a-şi atinge obiectivul politic, acela de a trece Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea MAI.
Europarlamentarul Cristian Preda: Răzbunare = guvernare
„Victor Ponta a cerut convocarea CSAT pentru a solicita demiterea lui Marcel Opriş. Nu a vrut să lămurească drama din Apuseni, ci doar să acopere propria incompetenţă folosind masca unui politician necruţător. Era doar răzbunător. Premierul i-a pus gând rău lui Opriş în 2012 şi vrea să-l demită cu orice preţ. Nu a căpătat satisfacţie.
Preşedintele a explicat că problema nu e STS, ci coordonarea acţiunii diverselor instituţii care au intervenit. Fără a pronunţa numele coordonatorului, şeful statului a îndreptat atenţia spre premier. Furios, dottore a decis să solicite majorităţii pe care o controlează trecerea STS la Interne.
Pentru o asemenea schimbare, va fi nevoie de avizul CSAT. O spune clar articolul 4 din Legea de organizare a acestei instituţii.
E foarte puţin probabil ca membrii CSAT să avizeze o asemenea năzdrăvănie.
Din două, una: ori Ponta nu ştie ce prevăd dispoziţiile legale şi a improvizat, ori ştie foarte bine, dar vrea ca masca pe care şi-a fabricat-o să nu cadă prea repede. În orice caz, premierul a pus semnul egalităţii între guvernare şi răzbunare”.
Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu: Juristul Ponta e certat rău cu Constituţia. Nu că v-aş zice ceva nou.
„Aşa cum e constituit azi, STS are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare a ţării. De altfel, după cum şi numele, se ocupă de "telecomunicaţiile speciale" şi pe timp de pace şi pe timp de război.
Conform art. 119 din Constituţie, CSAT organizează şi coordonează unitar toate activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională. Nu sunt decât două opţiuni: 1. ori îl face un departament subordonat Ministerului de Interne, dar atunci nu mai poate avea aceleaşi atribuţii ca până acum şi e nevoie de constituirea unui alt STS în subordinea CSAT, 2. ori îi lasă atribuţiile de azi, dar atunci proiectul de lege cade la CCR.
Art. 119: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii”.
Deputatul PMP Elena Udrea: Ponta calcă pe cadavrele a doi oameni pentru a-şi atinge un obiectiv politic
„Mi se pare grav şi trist că Victor Ponta calcă acum pe cadavrele a doi oameni pentru a-şi atinge un obiectiv strict politic. E revoltător. Oamenii au murit în timp ce Ponta era la restaurant şi se distra. Ponta, dacă nu i-a ieşit cu demiterea şefului STS, acum încearcă să şi-l subordoneze, pentru că ştie că dacă îşi subordonează toate instituţiile nu mai are cine să îi oprească pe baronii corupţi.
A încercat cu controlul şi cu ciuntirea atribuţiilor Parchetului General şi a instituţiilor care aplică legile penale în ţara asta. A dat şi o amnistie între timp, introducând Codul Penal deşi putea să-l modifice. Victor Ponta merge pe drumul pe care l-a promis baronilor şi clientelei lui şi anume oprim lupta împotriva corupţiei, nu vă mai ascultă nimeni, puteţi fura în linişte. Dacă STS se opune, nu-i nimic, fie îl schimbăm pe şeful STS, care nu este la controlul politic al lui Victor Ponta şi al lui Antonescu, fie îl aducem în subordinea Guvernului.
Ponta e şi lipsit de logică. Odată spune că preşedintele controlează tot în ţara asta, apoi spune că e şantajabil. Cum poate un om care reprezintă totul în ţara asta să fie şantajabil? Doar în mintea lui Ponta se poate întâmpla asta. În loc să ne spună cum se poate ca Gruia Stoica, omul pe care îl susţinea şi îl credita ca fiind cel mai bun să preia CFR Marfă a ajuns să fie arestat pentru mită şi trafic de influenţă, Ponta vine cu un nou scandal politic în care încearcă să aducă o instituţie în subordinea lui.
Ponta rămâne un simplu politician, care slujeşte interesele baronilor şi ale clientelei politice. Treaba lui Ponta era să nu fie la restaurant când doi oameni mureau de frig, să nu joace baschet când era în vigoare codul roşu. Victor Ponta nu e capabil să îşi exercite atribuţiile de prim-ministru, dar reuşeşte cu un circ mediatic şi un spectacol televizat permanent să mute atenţia de la ceea ce ar avea de făcut.
Cred că Ponta avea de stabilit responsabilii pentru modul prost în care s-a gestionat criza accidentului aviatic. Domnul Ponta, într-un final şi cu greu îl lasă pe domnul Stroe să îşi dea demisia, dar nu merge mai departe să vadă cine din guvern avea responsabilitatea să coordoneze operaţiunile de salvare. Pentru că fiecare instituţie a acţionat, dar a acţionat necoordonat, astfel încât, în loc să aflăm în cinci minute de unde se vorbea pe telefonul mobil, a trebuit să treacă atâtea ore şi doi oameni să moară îngheţaţi. Domnul Ponta avea obligaţia, dacă nu personal, măcar prin ministrul Transporturilor sau al Apărării să coordoneze acţiunile de salvare. Să vii acum şi să încerci să arunci vina pe şeful unei instituţii care a făcut tot ce avea în atribuţii, ba să încerci un scandal cu preşedintele arată cinism. Domnul Victor Ponta este cinic”, a acuzat Elena Udrea, în cadrul unei intervenţii la Realitatea TV.
Udrea a afirmat că preşedintele Traian Băsescu se afla în Israel în momentul accidentului şi nu a fost informat de instituţiile guvernului, aşa cum ar fi trebuit.
„Cei care aveau obligaţia să îl informeze pe preşedinte erau cei de la guvern. Dar ei erau prin restaurante, erau prin oraş. Preşedintele a sărit să îşi spună un punct de vedere tocmai pentru că nu avea informaţii. Trebuia ca raportul întocmit să fie prezentat de prim ministru mai devreme. Trebuia să ştim ale cui erau atribuţiile de intervenţie şi de coordonare a intervenţiilor pentru găsirea supravieţuitorilor, dar noi nu am ştiu nimic pentru că prim-ministrul a preferat să prolifereze în spaţiul public acuzaţii la adresa şefului STS şi să ceară demisia acestuia. Abia azi acest raport a fost discutat şi din raport reiese clar că există o lege care spune că în caz de accident aviatic acţiunile de coordonare sunt la ministerul Transporturilor. Şi dacă nu ministerul era de vină şi nu ROMATSA trebuia să facă această coordonare, de ce a fost demis şeful ROMATSA? Întotdeauna când ai o răspundere politică, primul responsabil de ce se întâmplă în subordinea ta eşti tu, ca ministru, nu poţi să demiţi portarul”, a precizat aceasta.
Preşedintele Noua Republică Mihail Neamţu: Liderii USL vor să vorbească liniştiţi la telefon
„Cea mai mare piedică în calea fericirii liderilor USL este că nu pot vorbi liniştiţi la telefon, fără să-i asculte DNA-ul. Nu-ţi tihneşte să negociezi comisionul când trebuie să umbi cu 19 telefoane la tine - cum umbla fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. Aşa că, mai întâi, au lăsat DNA-ul fără posibilitatea să-i mai asculte. Iar ieri le-a venit o idee genială: să pună mâna pe STS, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care dispune de comunicaţii criptate şi care, de facto, nu poate fi interceptat de către procurori. Ce poate fi mai frumos decât să-ţi aranjezi plăţile "informale" pe firul roşu? Apeşi pe butonul 4 şi spui relaxat: „Legătura cu şpaga de un milion de euro, vă rog frumos!”
Jurnalistul Dan Tăpălagă: Iar începe războiul cu dictatura. Şi cu securiştii lui Băsescu
„Numeroşi comentatori fac deja o paralelă între acţiunile din vara lui 2012 şi atacurile de azi îndreptate împotriva unui serviciu secret, STS. Intenţia premierului Ponta de a trece Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului de Interne pare un gest la fel de arbitrar ca suita de lovituri aplicate statului de drept acum doi ani. Atacul în forţă la STS trădează dorinţa USL de a decapita serviciile secrete sau de a le subordona, fiind considerate "uneltele dictaturii". E o obsesie mai veche a premierului şi o nevoie tot mai presantă a unor lideri USL, nemulţumiţi că nu au toată puterea. În opinia lui Victor Ponta, serviciile ar trebui să funcţioneze sub Guvern, dacă se poate direct sub el, cum a procedat cu celebrul Doi şi'un sfert.
Poate nu întâmplător, Traian Băsescu a explicat duminică, după şedinţa CSAT, de ce nu-l poate demite pe generalul Opriş, dar a evocat în context şi două nume din conducerea SRI şi SIE: generalii Coldea şi Predoiu. De ce a simţit nevoia şeful statului să-i evoce şi pe cei doi? Pentru că şi în 2012, când şeful STS, generalul Opriş, a scăpat la limită, se punea problema ca şi ceilalţi şefi de servicii să fie schimbaţi.
S-ar putea să asistăm la o nouă tentativă de slăbire sau anihilare a unor instituţii cheie, cu diferenţa că guvernul a schimbat radical tactica. În loc de blitzcrieg preferă războiul de uzură. În loc să concentreze totul în câteva zile, ucide instituţiile lent, cu răbdare şi sub diverse pretexte. STS-ul îl luăm sub control guvernamental nu pentru a-l utiliza în campania electorală, cum l-a folosit Băsescu în 2009. Nu, noi dorim o mai bună coordonare în caz de nenorociri precum accidentul aviatic. Totul în numele unor cauze nobile, nu din dorinţa a pune mâna rapid pe toată puterea”.