Băsescu după CSAT: Căutarea supravieţuitorilor din Apuseni "o hărmălaie" dezorganizată
alte articole
Acţiunea de căutare a supravieţuitorilor din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, a declarat Traian Băsescu după şedinţa CSAT de duminică.
Însă demiterea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, şi trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne, aşa cum a cerut premierul Ponta în şedinţa CSAT nu se justifică, a declarat şeful statului.
Traian Băsescu a declarat că în ultima perioadă românii au asistat "la o minciuna publică" lansata de politicieni, care e de natură să discrediteze o instituţie a statului ce şi-a făcut datoria - STS- . Serviciile de Telecomunicaţii Speciale nu au nici atribuţii nici echipament tehnic pentru a fi putut face localizarea în cazul accidentului. Ceea ce STS-ul primeşte de la operator e un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă. Atribuţiile STS-ul sunt legate de determinarea celulei de perimetru în care se afla telefonul mobil, nu a punctului fix iar STS s-a achitat de această îndatorire, a clarificat Băsescu
"S-a creat în mod nedrept după accident impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă", a mai declarat şeful statului la finele şedinţei CSAT în care au fost analizate raportul STS şi raportul Guvernului cu privire la desfăşurarea căutărilor victimelor accidentului din 20 ianuarie, în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
În condiţii de coordonare, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă acţiunilor de salvare, a mai declarat Băsescu, citat de Hotnews, reamintind că atunci când au fost sub coordonarea sa, instituţii ca MApN, Direcţia de Informaţii a Apărării, SRI, SIE, Aviaţia militară, şi-au atins obiectivele în situaţii de urgenţă grave, precum eliberarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam.
"Dacă s-ar fi lucrat instituţional, şi la MAI s-ar fi instituit comandamentul din care fac parte, un mare număr de instituţii ale statului - când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI - dacă se puneau la un loc şi informaţiile radar de la Aviaţia militară şi de la Romatsa, cu certitudine localizarea s-ar fi putut restrânge la un spaţiu foarte mic.", a declarat Băsescu, arătând că nu au fost constituite comandamentele cerute de lege nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne.
Reamintim că MApN ar fi identificat, conform unei investigaţii Hotnews, distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri, însă această informaţie, care ar fi putut reduce semnificativ timpul căutărilor nu a fost folosită. ROMATSA a refuzat sprijinul MApN motivând că ISU Alba a preluat responsabilitatea pentru căutări.
"Acum, la mine în birou, dacă pun la un loc informaţiile primite în primele 30-35 de minute pot face localizarea fără probleme.Totul este coordonarea", a declarat Băsescu.
Acţiunile autorităţilor au fost doar "o hărmălaie", a concluzionat Băsescu şi, din acest motiv, supravieţuitorii accidentului nu au putut fi ajutaţi. Responsabilitatea MAI, a Ministerului Transporturilor, nu poate fi dată la o parte, a completat Preşedintele.
Şeful statului a precizat că nu doreşte "să intre în jocul demisiilor" şi şi-a exprimat speranţa că politicul va aştepta până la finalizarea anchetei Parchetului pentru a avea un punct de vedere bazat pe lege privind respectarea sau nerespectarea în aceste situaţii.
De asemenea, Preşedintele a criticat "mascarada televizată a comandamentelor" a căror rol este doar "de a fi o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi" care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, în timp ce dezăpezirea este făcută de jandarmi şi soldaţi. "Aş propune Guvernului să dea banii Armatei şi Jandarmeriei", a sugerat Băsescu