Ponta vrea să-şi subordoneze STS-ul şi să-l facă pe Marcel Opriş pensionar

Premierul Ponta a anunţat duminică seara că USL va iniţia luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege pentru trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Guvern, în subordinea MAI.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.02.2014

Premierul Ponta a anunţat duminică seara că USL va iniţia luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege pentru trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Guvern, în subordinea MAI.

"Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege pentru o mai bună coordonare a instituţiilor, STS să treacă în cadrul MAI, în coordonarea departamentului pentru situaţii de urgenţă. Parlamentul va adopta proiectul în procedură de urgenţă pentru o mai mare eficienţă şi responsabilitate", a anunţat premierul la finele şedinţei USL.

Premierul a explicat că prin trecerea STS în subordinea departamentului condus de secretarul de stat Raed Arafat, se va asigura coordonarea mai bună şi mai unitară a instituţiilor cu atribuţii în situaţii de urgenţă.

Întrebat dacă odată cu trecerea STS în subordinea MAI, Marcel Opriş va fi înlăturat de la conducerea serviciului, Ponta a afirmat că nu poate şti acum acest lucru, deoarece este prematur, dar a adăugat însă că, din câte ştie, Opriş a ajuns deja la "vârsta pensionării", îndeplinind condiţiile legale de pensionare, şi că şeful STS ar trebui să fie tehnician, la fel ca şi şeful ISU, aflat sub coordonarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, informează Mediafax.

Ponta l-a acuzat pe preşedintele Băsescu de ignoranţă şi laşitate, pentru că a refuzat să îl demită pe directorul STS Marcel Opriş:

"Cred că preşedintele Băsescu, din laşitate în primul rând şi având lucruri de ascuns, nu are curajul să ceară demisia şefului STS. (...) Constat o laşitate şi un dispreţ la adresa opiniei publice, pentru că oamenii care conduc instituţiile responsabile de eşecul operaţiunii de salvare trebuie să îşi asume, nimeni nu este de neschimbat în funcţie decât dacă are alte argumente pe care nu le ştim", a adăugat Ponta.

Reamintim că duminică CSAT a analizat raportul STS şi raportul Guvernului cu privire la desfăşurarea căutărilor victimelor accidentului din 20 ianuarie, în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

La finele şedinţei, şeful statului a declarat că acţiunea de căutare a supravieţuitorilor din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi, în consecinţă, a fost un eşec.

Traian Băsescu a informat că refuză să intre în "jocul demisiilor" şi că demiterea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, şi trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne, aşa cum a cerut premierul Ponta în şedinţa CSAT nu se justifică.

Şeful statului a mai declarat că, în ultima perioadă, românii au asistat "la o minciună publică" lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului ce şi-a făcut datoria - STS. Serviciile de Telecomunicaţii Speciale nu au nici atribuţii nici echipament tehnic pentru a fi putut face localizarea în cazul accidentului, iar vina pentru durata nepermis de lungă a căutărilor supravieţuitorilor accidentului din Apuseni nu aparţine STS-ului ci lipsei de coordonare la nivel guvernamental:

"Dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la MAI s-ar fi instituit comandamentul din care fac parte, un mare număr de instituţii ale statului - când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI - dacă se puneau la un loc şi informaţiile radar de la Aviaţia militară şi de la Romatsa, cu certitudine localizarea s-ar fi putut restrânge la un spaţiu foarte mic", a declarat Băsescu, arătând că nu au fost constituite comandamentele cerute de lege nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne.

Acţiunea de căutare a supravieţuitorilor din Apuseni a fost o "hărmălaie" dezorganizată, a concluzionat şeful statului, arătând că nu îl va demite pe Opriş numai fiindcă aşa cere premierul Ponta ci numai dacă cineva poate realmente demonstra că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic şi nu le-a folosit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor