Războiul lui Băsescu împotriva sistemului pe care l-a creat

Instituţiile trebuie să funcţioneze. Justiţia trebuie să fie independentă şi nu supusă comenzilor politice. Acestea au fost mantrele de bază ale celor două mandate de preşedinte ale lui Traian Băsescu. După arestarea preventivă a Elenei Udrea, acesta a început însă o campanie furibundă împotriva instituţiilor care funcţionează şi a oamenilor pe care el i-a numit. Fostul preşedinte se leapădă de toată partea pozitivă a bilanţului său, de toate principiile, furios că cei care conduc justiţia în momentul de faţă nu răspund la comenzile sale şi nu-i iartă pe favoriţii săi.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Matei Dobrovie
23.04.2015

Instituţiile trebuie să funcţioneze. Justiţia trebuie să fie independentă şi nu supusă comenzilor politice. Acestea au fost principiile de bază ale celor două mandate de preşedinte ale lui Traian Băsescu. După arestarea preventivă a Elenei Udrea, acesta a început însă o campanie furibundă împotriva instituţiilor care funcţionează şi a oamenilor pe care el i-a numit. Fostul preşedinte se leapădă de toată partea pozitivă a bilanţului său, furios că cei care conduc justiţia în momentul de faţă nu-i iartă pe favoriţii săi.

Din campionul independenţei justiţiei, care afirma în aprilie anul trecut că ”procurorii şi judecătorii astăzi, fără să fie influenţaţi de nimeni, ci doar de conştiinta lor şi de lege condamnă oameni politici, ceea ce este absolut corect”, a ajuns să înfiereze exact instituţiile pe care nu demult le lăuda precum DNA şi ÎCCJ şi ”justiţia care se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare”. Din susţinătorul numărul 1 al anti-corupţiei, omul care spunea că pune consolidarea justiţiei mai presus de soarta propriului frate, Traian Băsescu a devenit avocatul Alinei Bica şi Elenei Udrea, într-o campanie fără precedent menită să inducă percepţia publică că acestea sunt nevinovate, înainte ca justiţia să se pronunţe, şi că ele sunt victimele inocente ale unei monstruoase conspiraţii DNA-ÎCCJ-SRI.

Nu mai contează că Traian Băsescu contrazice toate afirmaţiile făcute şi principiile apărate de-a lungul timpului legate de funcţionarea liberă a justiţiei, distrugând partea bună a ”moştenirii sale”. Nici faptul că decredibilizează instituţii şi oameni. Tot ce contează în acest război iraţional este ca Elena Udrea să fie apărată, punând tunurile pe toţi care în viziunea acesteia sunt responsabili pentru că a ajuns după gratii. Această ofensivă este cu atât mai bizară cu cât la început după plecarea de la Cotroceni şi arestarea lui Udrea, Traian Băsescu a amânat cât a putut revenirea în spaţiul public şi a susţinut-o doar timid pe favorita sa. Dezlănţuirea fostului preşedinte s-a produs probabil după ce a văzut că oamenii numiţi de el în justiţie chiar funcţionează independent de ordine politice şi nu se lasă intimidaţi sau impresionaţi nici de atacurile sau apelurile la recunoştinţă ale celui care i-a numit.

Aici este problema de fond şi dezamăgirea majoră. Prin atacurile sale furibunde la adresa oamenilor numiţi de el şi lepădarea de principiile pe care le-a apărat atâta vreme pentru a apăra interese private precum ”albirea” Elenei Udrea, toată perspectiva asupra lui Băsescu ca susţinător al Justiţiei este răsturnată. Nu mai contează de ce o apără pe Elena Udrea până în pânzele albe – din convingere sau pentru că s-ar teme că el urmează cum zic unii, ci faptul în sine că acţionează şi vorbeşte ca un vătaf pe o feudă, furios că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi sau Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, nu-i ascultă ordinele sau că trei oameni din echipa sa arestează alţi trei oameni din echipa sa.

“Doamna de la ÎCCJ, Livia Stanciu, a ajuns datorită mie unde e. Florian Coldea era maior când l-am descoperit. Laura Codruţa Kovesi era procuror la Sibiu. Nu i-am sunat din silă! Ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie. Ce să fac? Vor să mai rămână 5 mandate în funcţie! Nu l-am sunat pe vreunul. Le-am văzut şi alte feţe la toţi 3 după ce am terminat mandatul... Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, a declarat Băsescu la B1TV. Cu alte cuvinte, aceşti oameni îi datorează totul si sunt nerecunoscători şi nedrepţi. În loc să-şi dovedească loialitatea faţă de cel care i-a numit, ei aleg independenţa. Pe de altă parte, fostul preşedinte face o aluzie clară la cazurile Bica şi Udrea, încercând să inducă neîncrederea populaţiei în justiţie.

În prezent, instituţiile funcţionează nestingherite şi domnul Băsescu nu este mulţumit că este investigat ginerele său, iar Elena Udrea este la închisoare. Acum fostul preşedinte este deranjat că nimeni nu mai este deasupra legii şi că justiţia nu primeşte ordine şi indicaţii nici măcar de la el. El ajunge să încalce independenţa justiţiei, după cum ne spune CSM, apărând un interes privat în cazul Nana, sub pretextul ipocrit: ”Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”.

Este foarte trist să-l vezi pe fostul preşedinte jucând rolul de apărător al celor din echipa sa acuzaţi de fapte de corupţie grave.

Este foarte trist să-l vezi pe fostul preşedinte jucând rolul de apărător al celor din echipa sa acuzaţi de fapte de corupţie grave. Omul Băsescu o îndeamnă acum pe Elena Udrea să ceară despăgubiri României la CEDO pentru regimul de detenţie inadecvat şi declară că s-ar bucura enorm dacă doamna Bica, care în opinia sa, ”este un profesionist desăvârşit şi un om care are o anume statură morală”, l-ar primi în vizită.

Mai mult, faptul că încearcă să-i discrediteze pe şeful DNA Laura Codruţa Kovesi şi şefa ÎCCJ Livia Stanciu, afirmând că aceştia sunt oportunişti, au trecut în solda noii puteri şi ”sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că ”vor să mai rămână cinci mandate”, arată o ipocrizie imensă pentru că încearcă să acrediteze ideea că acum justiţia ar fi controlată de Iohannis, iar aceştia au trecut în slujba acestuia pentru ca să-şi menţină funcţiile cu orice preţ. Or, legea nu permite 5 mandate nici pentru Stanciu şi nici pentru Kovesi.

Traian Băsescu se războieşte acum cu sistemul funcţional de justiţie pe care l-a creat, luptă pe care nu are cum s-o câştige.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor