Băsescu: Întârzierea în funcţionarea justiţiei în tandem cu deplina respectare a drepturilor va costa destine de oameni

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris miercuri, pe contul său de Facebook, că întârzierea cu 7-8 ani de zile a conştientizării pericolului corupţiei la nivel înalt a costat România multe sute de milioane furate, însă întârzierea în funcţionarea justiţiei în tandem cu deplina respectare a demnităţii, libertăţii şi dreptului la apărare va costa destine de oameni.

"Acum opt ani, un politician, de profesie avocat (Elena Udrea - n.r.), vorbea public despre un bileţel trimis de primul ministru preşedintelui României (Tăriceanu - n.r.), prin care se cerea o intervenţie a şefului statului la Parchetul General în favoarea unui prieten al expeditorului. Ce nenorocire... presă, politicieni, intelectuali şi ong-uri voiau răstignirea blondei pentru nemernicie", a precizat Traian Băsescu, referindu-se la faimosul "bilet roz" prin care Tăriceanu îi cerea să intervină pentru Dinu Patriciu în legătură cu cercetările ce aveau loc în dosarul Petromidia (Rompetrol).

"Astăzi, dacă cel mai mare infractor ar arăta un astfel de bileţel, pe bună dreptate, acelaşi cor ar cere arestarea expeditorului şi, probabil cu jumătate de gură, şi pe a destinatarului. Ce drum extraordinar am parcurs, dar decalajul de 7-8 ani între semnal şi conştientizarea pericolului corupţiei la nivel înalt ne-a costat multe sute de milioane furate. Din cauza acestui decalaj, a fost eficientă propaganda ciracilor turnătorului Felix, a lui Vîntu şi a mai tânărului urmaş al turnătorului, Sebastian Ghiţă", a continuat Traian Băsescu.

În contextul prezent, când instituţiile statului sunt capabile să facă faţă fenomenului corupţiei, este important, în opinia fostului preşedinte, să nu existe abuzuri din partea acestora în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale celor vizaţi - dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare.

"Astăzi, cînd avem instituţii puternice capabile să lupte eficient şi, dacă este nevoie, brutal cu corupţia, capabile să răspundă gravităţii fenomenului, vă trag un semnal de alarmă legat de oamenii care ajung în faţa acestor instituţii copleşitor de puternice în raport cu cetăţeanul, fie el martor, suspect sau inculpat: este vitală respectarea dreptului la demnitate, a dreptului la libertate şi a dreptului la apărare. Aici nu avem dreptul să înregistrăm decalaje între funcţionare instituţiilor anticorupţie, a justiţiei, pe de o parte, şi respectarea drepturilor justiţiabilului, pe de altă parte", a subliniat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat consideră că, în timp ce întârzierea în recunoaşterea corupţiei la nivel înalt ne-a costat sute de milioane, "întârzierea în funcţionarea justiţiei în tandem cu deplina respectare a demnităţii, libertăţii şi dreptului la apărare va costa destine de oameni, iar acest lucru s-a mai întîmplat în România."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.