Războiul din Ucraina. Pace în stil Viktor Orban sau ce poate merge prost când negociezi fără una dintre părţi

Viktor Orban împreună cu Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)
Redacţia
12.12.2024

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat miercuri despre conflictul din Ucraina, iar Orban a declarat că liderul ucrainean a respins o propunere de încetare a focului de Crăciun.

„Am propus o încetare a focului de Crăciun şi un schimb de prizonieri pe scară largă. Este trist că preşedintele Volodimir Zelenski a respins în mod clar şi a exclus acest lucru astăzi. Am făcut ceea ce am putut”, a scris Viktor Orban pe platforma de socializare X.

Potrivit The Kyiv Independent, Ucraina a negat afirmaţiile referitoare la discuţia cu Orban privind o încetare a focului de Crăciun şi schimbul de prizonieri în războiul său cu Rusia.

„Ca întotdeauna, partea maghiară nu a discutat nimic cu Ucraina. Ca întotdeauna, partea maghiară nu ne-a avertizat (pe noi) cu privire la contactele sale cu Moscova”, a afirmat consilierul prezidenţial Dmitro Litvin într-un comunicat.

Preşedinţia ucraineană nu a confirmat imediat informaţia.

Anterior, Kremlinul a declarat că „a existat un schimb aprofundat de opinii cu privire la problemele ucrainene” şi că Putin a spus că Kievul a adoptat o poziţie „distructivă” care exclude un acord de pace. Kremlinul a susţinut că apelul a fost iniţiat la cererea lui Orban, şi a venit la o zi după ce diplomatul de top al Ungariei a declarat că ţara sa va merge mai departe cu autointitulata sa „misiune de pace” în Ucraina.

„Viktor Orban şi-a exprimat interesul de a sprijini căutarea comună a unor căi politico-diplomatice de soluţionare a crizei”, a declarat Kremlinul.

Orban a confirmat „o conversaţie de o oră” cu liderul rus, avertizând că „acestea sunt cele mai periculoase săptămâni ale războiului”.

Rapoartele nu sunt confirmate. NATO a declarat în repetate rânduri că, deşi sprijină Ucraina, nu are nicio intenţie de a intra într-un război armat cu Rusia.

Zelenski l-a criticat pe Orban pentru că a făcut acest apel.

„Nimeni nu ar trebui să promoveze imaginea personală în detrimentul unităţii, toată lumea ar trebui să se concentreze asupra succesului comun. Unitatea în Europa a fost întotdeauna cheia realizării acestuia”, a declarat el pe X.

Orban s-a întâlnit săptămâna aceasta cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, la proprietatea sa din Florida. Republicanul a declarat că va milita pentru o încheiere rapidă a conflictului.

Liderul maghiar - cel mai apropiat partener politic al lui Putin în Uniunea Europeană - a solicitat în mod repetat discuţii de pace şi a refuzat să trimită ajutor militar Ucrainei de când Rusia şi-a lansat ofensiva în februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor