Senatorii SUA cer sporirea securităţii după hackingul chinez "Salt Typhoon" asupra telecomunicaţiilor americane
Statele Unite trebuie să facă mai mult pentru a aborda ameninţările de hacking după presupusele eforturi ale Chinei, cunoscute sub numele de "Salt Typhoon", de a se infiltra în companiile americane de telecomunicaţii şi de a fura date despre apelurile din SUA, au declarat senatorii amerciani în cadrul unei audieri de miercuri, potrivit Reuters.
Senatorul republican Ted Cruz a afirmat că „atacul unui stat-actor împotriva infrastructurii naţiunii noastre nu este ultimul. din partea unui stat-actor împotriva infrastructurii naţiunii noastre nu va fi ultimul. Trebuie să eliminăm orice vulnerabilitate din reţelele de comunicaţii”.
Agenţiile americane au organizat în ultima săptămână şedinţe de informare clasificate pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor cu privire la incidentul de hacking.
Preşedinta Comisiei Federale pentru Comunicaţii (FCC), Jessica Rosenworcel, a propus săptămâna trecută ca firmele de telecomunicaţii să prezinte o certificare anuală care să ateste că dispun de un plan de protecţie împotriva atacurilor cibernetice. Lujan a declarat că recomandările restante ale agenţiilor federale „trebuie să fie puse în aplicare pe deplin în toate reţelele noastre”.
Senatorul republican Dan Sullivan a afirmat că, în cadrul şedinţelor de informare, oficialii americani s-au concentrat pe eforturile de apărare pentru a aborda pirateria informatică chineză.
„Cum rămâne cu ofensiva? Cum rămâne cu descurajarea?”, a întrebat el.
Context
Reamintim că, săptămâna trecută, Casa Albă a transmis că cel puţin opt firme de telecomunicaţii şi infrastructură din Statele Unite au fost afectate de o amplă campanie de spionaj cibernetic în cadrul căreia a fost furat un număr mare de metadate ale americanilor.
Oficialii chinezi au descris anterior acuzaţiile drept dezinformare, susţinând că Beijingul „se opune ferm şi combate atacurile cibernetice şi furtul cibernetic sub toate formele”.
Camera Reprezentanţilor urmează să voteze miercuri un proiect de lege anual privind apărarea, care include aproape 3,1 miliarde USD pentru companiile americane de telecomunicaţii în vederea eliminării echipamentelor fabricate de firmele chineze de telecomunicaţii Huawei şi ZTE din reţelele wireless americane.
FCC afirmă că eliminarea echipamentelor nesigure este estimată să coste 4,98 miliarde USD, însă Congresul a aprobat anterior doar 1,9 miliarde USD pentru acest program de înlocuire.
Oficialii americani au declarat anterior că hackerii au vizat Verizon, AT&T, Lumen şi altele, şi au furat interceptări audio ale telefoanelor împreună cu o mare cantitate de date din înregistrările apelurilor.