Putin pus în faţa unui scenariu surpriză: SUA reţine controlul asupra ţiţeiului sirian
alte articole
Preşedintele rus, Vladimir Putin, se confruntă cu o nouă provocare financiară surprinzătoare în Siria, după ce retragerea americană i-a permis aliatului său Bashar al-Assad să recupereze controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului sirian.
Dar decizia Statelor Unite de a menţine forţele din nord-estul Siriei pentru a păzi câmpurile petroliere blochează accesul lui Assad la fondurile necesare reconstruirii statului răvăşit de războiul civil care a durat opt ani.
La aceasta se adaugă runda de negocieri care a început miercuri între guvernul sirian şi grupurile de luptători din opoziţie - la Geneva, sub egida ONU - despre care Putin a afirmat că ar putea fi „decisive” în soluţionarea conflictului.
Deşi acordul este deocamdată neclar, negocierile cu privire la schimbările constituţionale ale Siriei ar putea ajuta la deblocarea banilor de la aliaţii SUA din Golf şi Europa, care au refuzat să acorde ajutorul financiar din cauza legăturilor strânse ale lui Assad cu Iranul şi datorită poziţiei dure în privinţa democratizării şi permiterii accesului la putere a opoziţiei.
„Dacă vedem unele progrese politice, ar putea exista mai mult interes în sprijinirea reconstrucţiei”, a declarat Iuri Barmin, un expert din Orientul Mijlociu al Grupului de politici din Moscova. În acelaşi timp, autorităţile siriene „simt clar că câştigă”, a spus el.
Intervenţia militară a Rusiei în Siria, care a început în 2015, a reuşit să-l sprijine pe Assad într-un moment în care regimul era pe punctul de a fi răsturnat de o rebeliune susţinută de SUA şi aliaţii săi.
ONU estimează costurile de reconstrucţie în Siria la 250 de miliarde USD, iar conducerea siriană nu poate conta pe niciunul dintre cei doi principali aliaţi ai săi, Iran şi Rusia, pentru finanţări semnificative.
Arabia Saudită a renunţat la cererea iniţială de plecare imediată a lui Assad, deoarece rolul rus în Siria a devenit tot mai dominant şi prezenţa Statelor Unite s-a redus. Acest lucru s-a accelerat atunci când preşedintele Donald Trump a dispus scoaterea trupelor americane care protejează forţele kurde din nord-estul Siriei, ceea ce a dus la o ofensivă a armatei turceşti care i-a obligat pe kurzi să ceară protecţie Damascului, făcându-i să devină loiali lui Assad. Rusia şi Turcia au încheiat un acord săptămâna trecută pentru patrule comune ale unei zone de frontieră din nordul Siriei.
SUA au anunţat apoi că desfăşoară forţe în vecinătatea regiunii Deir Ezzor, producătoare de petrol pentru a refuza accesul Statului Islamic la resurse, dar şi forţelor siriene şi ruse, o mutare pe care Ministerul rus al Apărării a denunţat-o drept „banditism internaţional de stat”.
Planul era elaborat de ceva timp, dovada fiind faptul că Mark Esper a avertizat luni cu privire la un răspuns „copleşitor” la orice ameninţare pentru forţele americane de acolo.
Manevra americană a survenit odată cu mulţumirile adresate de Donald Trump Rusiei pentru asistenţa oferită în timpul raidului efectuat de SUA împotriva liderului Statului Islamic - Abu Bakr al-Baghdadi - în provincia Idlib.
Rusia, care se pregăteşte pentru o ofensivă pentru a scoate provincia Idlib de sub controlul jihadist, s-ar putea să se simtă încurajată de confirmarea faptului că Statul Islamic a fost dezrădăcinat. Dar este puţin probabil să rişte condamnarea din partea comunităţii internaţionale prin dezlănţuirea unei campanii care să producă victime civile masive.
Activitatea aşa-numitului Comitet Constituţional, format din 150 de membri ai Guvernului, opoziţie şi societatea civilă, este un „pas în direcţia corectă, un pas pe calea dificilă de ieşire din acest conflict”, a declarat luni la Geneva trimisul special al ONU pentru Siria Geir Pedersen. „Ar putea fi calea către un proces politic mai larg.”
Arabia Saudită, care doreşte înlăturarea lui Assad, va manifesta reţinere în ce priveşte alegerile siriene din 2021, mai ales că ONU a anunţat că va supraveghea procesul, a declarat Abdulkhaleq Abdulla, expert politic cu sediul în Emiratele Arabe Unite.
În timp ce liderii saudiţi consideră Rusia ca cea mai bună şansă de a combate Iranul în Siria, iar opoziţia siriană este puţin probabil să câştige vreo putere reală, Riadul vrea să vadă o dovadă de legitimitate internaţională înainte de a începe să se gândească să contribuie la reconstrucţia regimului sirian, potrivit lui Abdulla.
"Va fi un proces lung, cu siguranţă", a spus el prin telefon. "Assad trebuie să organizeze alegeri supravegheate de ONU, iar rezultatul va determina în ce stadiu şi ce fel de ajutor va oferi Golful Siriei".