Rusia şi Turcia poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme S-400

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Captură Imagine)

Rusia şi Turcia poartă negocieri în vederea achiziţionării de către partea turcă a unor noi sisteme de apărare S-400, a declarat şeful agenţiei ruse Rosoboronexport, care se ocupă cu vânzarea de armament, citat de Interfax.

Turcia a obţinut un acord de împrumut, în 2017, de la Rusia, pentru a achiziţiona sisteme de apărare aeriană S-400.

Evoluţia a tensionat relaţiile cu SUA, care au decis să suspende participarea Ankarei la programul internaţional F-35 şi au ameninţat că o elimină din proiect până la sfârşitul lunii martie 2020.

La sfârşitul verii, compania israeliană de imagistică prin satelit Imagesat Internaţional a publicat imagini potrivit cărora un presupus sistem de apărare aeriană S-400 este în regim operaţional, fiind instalat în Ankara, probabil pentru testări.

Desfăşurarea sistemelor S-400 în Turcia va schimba configuraţie de apărare în zonă, afectând potenţial operaţiuni israeliene din Siria şi Irak.

Ofensiva Turciei în nordul Siriei - denumită Primăvara Păcii, declanşată cu aproape două săptămâni în urmă - are potenţialul de a crea un coridor de influenţă turc, care poate ajunge în viitor sub control iranian, către Mediterana.