Rusia dezminte victoria lui Trump asupra lui Baghdadi - "propagandă, fără dovadă"
alte articole
Moscova respinge declaraţiile preşedintelui american Donald Trump cu privire la operaţiunea efectuată de forţele speciale din Statele Unite, care l-ar fi ucis pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, ca fiind „propagandă” şi premature.
Publicaţia democrată Daily Beast îl citează pe corespondentul din SUA al postului TV de stat al Rusiei, Denis Davidov care a declarat că „Trump are alegeri într-un an şi acest anunţ al lichidării lui Al-Baghdadi va adăuga câteva puncte” la popularitatea acestuia.
Chiar mai provocator este faptul că Moscova a respins chiar şi rarele laude pe care Trump le-a adresat personal militarilor ruşi pentru cooperarea în operaţiunea lichidării lui Baghdadi. Trump a spus în discursul său de duminică dimineaţă că: „[Ruşii] au fost foarte cooperanţi, au fost cu adevărat buni ... Rusia ne-a tratat grozav. S-au deschis, a trebuit să zburăm peste anumite zone din Rusia, zone deţinute de Rusia. Rusia a fost grozavă".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul major Igor Konaşenkov, a făcut o declaraţie la scurt timp după discursul lui Trump, afirmând contrariul: „Ministerul rus al Apărării nu are informaţii credibile despre faptul că militarii americani au efectuat încă o operaţiune pentru eliminarea ”fostului lider Daesh Abu Bakr al-Baghdadi în zona controlată de Turcia din Idlib".
Kremlinul a respins de asemenea afirmaţia că a avut vreo implicare în „îndrăzneaţa incursiune nocturnă ”, aşa cum o descrie Casa Albă.
Konaşenkov se referă, printre altele, la faptul că au existat cel puţin trei cazuri majore în care mass-media internaţională a raportat moartea lui Baghdadi în ultimii ani. Aşa cum a subliniat fostul soldat al forţelor speciale americane - acum jurnalist - Jack Murphy, numărul total al victoriilor oficiale revendicate referitoare la misteriosului lider terorist, care susţineau că a fost ucis sau grav rănit, este de peste zece (revendicate de SUA, irakieni, ruşi, kurzi sau surse oficiale), potrivit zerohedge.
Mai mult, Ministerul rus al Apărării a explicat că „au existat întrebări şi îndoieli legitime cu privire [operaţiunii americane] şi, în special, la succesul acesteia”, spunând că nu au nicio dovadă înregistrată a atacurilor aeriene ale coaliţiei americane în zona Idlib sâmbătă noaptea.
De asemenea, Ministerul Apărării a respins ideea circulată de Donald Trump conform căreia Rusia şi-ar fi deschis spaţiul aerian administrat - care includea zona Idlib - pentru aeronavele militare americane.
Konaşenkov a mai susţinut că, în cele din urmă, armata siriană susţinută de puterea aeriană rusă a învins deja ISIS şi moartea lui Al-Baghdadi, chiar dacă este confirmată, „nu are absolut nicio semnificaţie operaţională în teatrul de operaţiuni din Siria sau privind acţiunile împotriva grupurilor teroriste râmase în Idlib”.
Analistul principal al think-tank-ului „Crisis Group”, Sam Heller, citat de Zerohedge, a observat duminică faptul că „rolul lui Baghdadi în cadrul organizaţiei este neclar”, având în vedere că „grupul pare să fi investit în sistematizarea şi instituţionalizarea sa într-un mod care ar putea atenua pierderea oricărui lider, chiar la vârf”.