Liderul ISIS ar fi fost ucis într-un raid american în Siria [surse]

Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014
Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014 (Getty Images)

Liderul grupului jihadist Statului Islamic (ISIS), Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis sâmbătă într-un atac desfăşurat de armata americană în nord-vestul Siriei, a afirmat pentru CNN un oficial american de rang înalt şi o sursă în domeniu. Confirmarea finală va avea loc după efectuarea testelor de ADN şi biometrice.

Oficialul din domeniul american al Apărării a precizat că se pare că Baghdadi ar fi murit în timpul raidului după ce şi-ar fi detonat vesta cu explozibili.

Atacul a fost desfăşurat de comandouri speciale americane, a susţinut o sursă familiară cu operaţiunea.

Potrivit oficialului, CIA a contribuit la localizarea liderului Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Preşedintele american Donald Trump urmează să facă duminică un anunţ important, a declarat Hogan Gidley, adjunct al secretarului de presă al Casei Albe. Un oficial al administraţiei SUA a declarat pentru mass media că anunţul ar avea legătură cu politica externă.

Baghdadi s-a ascuns în ultimii 5 ani. În luna aprilie, un material video postat de al-Furqan, braţul mediatic al ISIS, a arătat un bărbat care părea să fie Baghdadi, aceasta fiind prima sa apariţie din iulie 2014, când a luat cuvântul la Marea Moschee din Mosul, Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi a devenit lider al Statului Islamic al Irakului (ISI) în 2010 şi, trei ani mai târziu, grupul a anunţat absorbirea unui grup militant sirian susţinut de Al-Qaeda. Ulterior, Baghdadi a susţinut că ISI va fi cunoscut sub numele de Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL sau ISIS).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe