Irakul cere ONU să "scoată din ţară trupele americane" evacuate din nordul Siriei

Soldat american în Irak.
Soldat american în Irak. (Ali al-Saadi/AFP/Getty Images)

Eforturile guvernului irakian de a expulza trupele americane, pe care le etichetează din ce în ce mai des ca "trupe de ocupaţie americană 'neautorizată'" au escaladat dramatic, Bagdadul solicitând acum Naţiunilor Unite să alunge trupele americane din teritoriul irakian suveran.

Oficialii irakieni au respins un plan al Pentagonului pentru relocarea a aproximativ 1.000 de militari americani care au fost evacuaţi din Siria în bazele SUA din vestul Irakului, spunând că trupele suplimentare nu au „aprobare de şedere”.

Miercuri, premierul Adel Abdul Mahdi a anunţat că ia „toate măsurile legale internaţionale” cu privire la intrarea trupelor americane din Siria vecină, subliniind din nou că Pentagonul nu are autorizaţie pentru o astfel de desfăşurare de trupe şi că acestea „au permisiunea” să rămână în ţară, dar numai în „tranziţie” spre alte baze americane din Kuweit şi Qatar.

"Am emis (deja) o declaraţie oficială spunând că luăm toate măsurile internaţionale legale. Solicităm comunităţii internaţionale şi ONU să îşi îndeplinească rolurile în această chestiune", a precizat Abdul Mahdi.

El a adăugat că orice forţe americane venite din Siria au patru săptămâni pentru a părăsi Irakul, conform unui raport AP.

Afirmaţia a survenit imediat după ce premierul s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, care a făcut o vizită neanunţată, aparent pentru a negocia un compromis.

Fără cooperarea Irakului, strategia de ieşire din Siria a Casei Albe şi logistica operaţiunii sunt sub semnul întrebării.

Marţi, secretarul Apărării, Mark Esper, într-o tentativă de a detensiona sentimentele irakiene, a declarat: „Scopul nu este să rămânem în Irak o durată nedeterminată. Ci să-i scoatem pe soldaţii noştri şi, în cele din urmă, să-i readucem acasă”.

În prezent, există peste 5.000 de forţe americane staţionate în ţară ca parte a unui acord controversat anterior cu Bagdad. Un alt oficial al Pentagonului a remarcat săptămâna aceasta pentru Reuters că situaţia rămâne „fluidă şi planurile s-ar putea schimba”.

Furia populară legată de prezenţa trupelor americane în Irak escaladează, în mare parte din cauza unui val de atacuri cu drone israeliene din ultimele luni, asupra bazelor paramilitare irakiene susţinute de Iran, în mare parte localizate în Bagdad şi în jurul capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe