Vizite "de prietenie" - Rusia trimite bombardiere nucleare în Africa de Sud
focus
alte articole
Rusia a anunţat intenţia de a trimite două bombardiere Tu-160 care pot transporta încărcătură nucleară în Africa de Sud. Evoluţia este prima de acest fel pe continentul african.
Bombardierul strategic Tupolev Tu-160, supranumit Lebăda Albă în Rusia, este o aeronavă supersonică din epoca sovietică, capabilă să poarte până la 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune şi să zboare 12.000 de kilometri non-stop fără realimentare.
Ministerul Apărării al Rusiei, citat de Interfax luni, a declarat că va trimite în Africa de Sud două aeronave Tu-160, un avion de pasageri Ilyushin Il-62 şi un avion militar de marfă Antonov An-124.
Agenţiile de ştiri ruse au raportat după miezul nopţii că An-124 şi Il-62 au aterizat deja în ţară.
O declaraţie din 18 octombrie a Ministerului Apărării al Rusiei notează că vizita grupului de aeronave are drept scop aprofundarea cooperării militare cu forţa aeriană din Africa de Sud şi face parte din programul de dezvoltare a „relaţiilor de prietenie” dintre cele două ţări care se bazează pe parteneriat strategic.
Africa de Sud face parte dintr-un bloc economic cuprinzând Brazilia, Rusia, India şi China, cunoscut sub numele de BRICS, având o tradiţie a relaţiilor cu KGB-ul de pe vremea Uniunii Sovietice.
Liderul african Nelson Mandela, considerat creatorul Africii de Sud actuale, era cunoscut pentru colaborarea cu foşti colonei KGB.
Potrivit Associated Press, este prima oară când avioane Tu-160 aterizează în Africa.
Rusia a reînceput să trimită modele Tu-160 în ultimii ani, lângă Alaska, Marea Britanie, precum şi Venezuela şi Siria, după ce au crescut tensiunile cu Occidentul, în urma invaziei Crimeei.
În decembrie anul trecut, două bombardiere strategice Tu-160 au aterizat în Venezuela într-un show de forţă menit să susţină guvernul Maduro, asaltat de crize economice fără precedent.
Sosirea avioanelor a provocat critici din partea Statelor Unite.
Avioanele Il-62 şi An-124 au fost, de asemenea, observate în Venezuela în decembrie şi martie anul acesta, având la bord zeci de soldaţi şi "consilieri militari".