Boris Johnson: Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina dacă Trump reduce finanţarea

Boris Johnson (st) şi Donald Trump (Getty Images)
Redacţia
14.11.2024

Boris Johnson a avertizat că Marea Britanie ar putea fi nevoită să trimită trupe în Ucraina dacă Donald Trump va reduce finanţarea atunci când va prelua funcţia de preşedinte, potrivit The Telegraph.

Fostul prim-ministru a declarat pentru GB News că, dacă Rusia va câştiga teren în conflict, Marea Britanie va trebui să facă mai mult pentru a apăra Kievul.

El a avertizat că preşedintele ales al SUA ascultă de câţiva membri pro-Putin din Partidul Republican care au idei „nebuneşti” despre război.

Johnson susţine că decizia SUA şi a aliaţilor săi de a cheltui miliarde pentru a ajuta Ucraina este o „investiţie” împotriva expansiunii viitoare a Rusiei şi Chinei – şi ar putea preveni nevoia Marii Britanii de a trimite trupe la sol.

„Dacă Ucraina cade, atunci ne vom confrunta cu o ameninţare şi mai mare la graniţele noastre, la graniţele continentului european, oriunde democraţiile se apropie de Rusia”, a spus el.

„Deci, va fi vorba despre statele baltice. Va fi vorba de Georgia. Veţi vedea impactul unei înfrângeri ucrainene în teatrul din Pacific. Îl veţi vedea în Marea Chinei de Sud.

Ce vreau să spun pentru cei care se întreabă ‘de ce îi sprijinim pe ucraineni?’ este că, altfel, securitatea noastră colectivă va fi serios compromisă de o Rusie în ascensiune, ameninţând diverse părţi ale Europei, şi atunci va trebui să plătim pentru a trimite trupe britanice să ajute la apărarea Ucrainei.”

Este greşit

Boris Johnson afirmă că Donald Trump are „multe voci diferite în urechi” cu privire la Ucraina.

„Există o parte a Partidului Republican, destul de mulţi de fapt, care au o poziţie greşită cu privire la Ucraina şi care sunt, sincer, puţin fascinaţi de Vladimir Putin, având un fel de admiraţie ciudată faţă de Putin”, a menţionat el.

„Ştiţi, că-şi dă cămaşa jos. E ciudat, e nebunesc, e greşit. Ascultă de unii dintre aceşti oameni [...] îi aude pe toţi. Pe de altă parte, acesta este acelaşi Trump care a făcut o diferenţă uriaşă pentru soarta Ucrainei când a autorizat furnizarea de arme antitanc Javelin lansate de pe umăr. Dacă Trump nu ar fi făcut asta, atunci lupta pentru Kiev ar fi putut fi foarte, foarte diferită”, a punctat Boris Johnson.

Fostul lider conservator a spus că Trump a câştigat alegerile pe tema economiei:

„Mulţi oameni s-au uitat înapoi la perioada lui Donald Trump şi şi-au amintit că lucrurile nu erau doar stabile, ci şi destul de prospere şi că avea un mesaj economic clar şi incredibil despre creştere, despre reduceri de taxe, despre dereglementare”.

Johnson a spus că Marea Britanie ar trebui să urmeze planul republican de a deporta imigranţi ilegali.

„Sunt de acord şi m-am gândit că ar trebui să facem asta. Vom vedea cum se va descurca, pentru că, fără îndoială, avocaţii vor interveni, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul proiectelor noastre. Aşa cum am spus în aprilie 2022, când am lansat planul Rwanda, trebuie să avem toate aspectele legale în ordine.

Şi am spus oamenilor, am spus ţării că, atunci când am lansat asta, va funcţiona doar dacă îi putem determina pe avocaţi să cedeze. Trăim sub imperiul legii şi încercăm să protejăm drepturile omului, dar uneori această protecţie a drepturilor se face într-un mod care, cred eu, este nerezonabil şi împotriva angajamentelor clare din manifestul Guvernului”, a declarat el cu privire la migraţia ilegală.

El a adăugat: „Ne-am băgat într-o situaţie în care este foarte dificil să-i deportăm chiar şi pe cei care în mod evident ar trebui deportaţi. Partidul meu, Partidul Conservator, avea o agendă foarte bună. Planul Rwanda a fost unul bun.

Rob Jenrick a spus ceva foarte interesant când a declarat că ar putea fi momentul să revizuim CEDO, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru că uneori este aplicată într-un mod care este antidemocratic şi care împiedică deportarea persoanelor care ar trebui să fie în mod clar deportate.

Oricum, mă uit la unele dintre lucrurile pe care Trump le spune acum despre această problemă şi pot înţelege de ce le spune. Cred că într-o democraţie trebuie să avem o modalitate de a face acest lucru”.

Un avantaj nedrept

„Sunt un amestec provenit din tot felul de imigranţi. Dar ideea despre imigraţie este că oamenii o vor accepta, o vor înţelege şi o vor tolera, dacă simt că este controlată.

Problema cu imigranţii ilegali, în special cei care vin atât de vizibil peste Canal în bărci gonflabile, corăbii şi altele, este că subminează eforturile celor care vin aici legal şi par să obţină un avantaj nedrept”, a afirmat fostul premier britanic.

El a adăugat că reputaţia Marii Britanii pentru libertatea de exprimare a fost pusă în pericol de răspunsul Guvernului la recentele revolte, un număr „disproporţionat” de persoane fiind închise:

„Când închizi pe cineva pentru destul de mult timp, pe cineva, ştiţi, o bunică, o mamă, care nu a avut niciodată un cazier înainte, pentru ceva ce a spus impulsiv pe Twitter, şi în acelaşi timp eliberezi din închisoare oameni care sunt infractori destul de serioşi. Există oameni din întreaga lume care văd Marea Britanie ca pe un mare far al libertăţii de exprimare, nu-i aşa? Şi se îngrijorează de acest lucru, pentru că pare a fi disproporţionat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor