Dorin Recean: Luptăm cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu aproape 2% din PIB-ul Republicii Moldova

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova (gov.md)
Maria Maevschi
14.11.2024

Republica Moldova se confruntă cu o grupare criminală organizată sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, care constituie aproape 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, a declarat prim-ministrul Dorin Recean după şedinţa Guvernului, în contextul fraudei electorale în cadrul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din această toamnă.

„Noi luptăm cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, aproape 2% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid, unde este atacat fundamentul democraţiei.

Este important să avem celeritate, adică foarte repede să ne mişcăm pe cercetarea dosarelor penale, odată ce ele au fost investigate, odată ce s-au întreprins măsurile de urmărire penală. La fel de important este să lucreze procurorii, judecătorii ca aceste dosare să aibă finalitate”, a declarat Recean.

Totodată oficialul moldovean a ţinut să sublinieze că această problemă enormă pentru Republica Moldova a apărut „pentru că vreo 15 -20 de oameni nu stau la închisoare, ei continuă să perpetueze frauda şi să perpetueze crima”.

În contextul vulnerabilităţilor proceselor democratice din Republica Moldova ca urmare a lacunelor din justiţie despre care preşedinta Maia Sandu a precizat că urmează a fi eliminate cu o viteză mult mai mare decât s-a făcut până acum, premierul Recean a punctat că guvernul pe care îl conduce va schimba abordarea în acest sens.

„În aceste zile am lucrat cu echipele de la Ministerul Justiţiei, dar şi am solicitat opiniile tuturor ramurilor independente din acest domeniu – CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), CSP (Consiliul Superior al Procurorilor), pentru ca să ne expunem cum să ne pregătim pentru următorul val de fraudare.

Am observat acest fenomen, el parţial a putut fi stăvilit de către intervenţia în mod special a Poliţiei, a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi a câtorva procurori şi judecători, dar trebuie să avem o abordare sistemică şi după cum s-a mai menţionat - nu putem să mergem cu mănuşile albe, dar trebuie să schimbăm şi abordarea”, a explicat şeful Executivului.

Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe: bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forţe ostile din afara ţării şi ale unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii şi a fricii în societate, a precizat şefa statului imediat după încheierea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

"Cea mai importantă reformă este reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Şi este clar că viteza cu care am mers până acum pe aceste reforme nu este suficientă. Este clar că trebuie să schimbăm abordarea, să avem o discuţie largă în societate şi să venim cu măsuri care să dea rezultate mult mai repede, pentru că trebuie să avem pregătită ţara pentru alegerile parlamentare din anul viitor şi, dincolo de asta, trebuie să ne consolidăm democraţia", a declarat Maia Sandu după alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor