Procuratura Anticorupţie de la Chişinău anunţă îngheţarea a circa 200 milioane dolari din "Laundromatul rusesc"

Spălare de bani (EPP Grup)
Maria Maevschi
14.11.2024

Procuratura Anticorupţie (PA) de la Chişinău, în colaborare cu autorităţile de drept dintr-o altă jurisdicţie, a primit la 13 noiembrie 2024 confirmarea că au fost identificate bunuri provenind din schema transnaţională de spălare de bani „Laundromatul Rusesc”, în valoare de aproximativ 190 milioane USD.

Pe baza probelor administrate de Procuratura Anticorupţie, inclusiv în cauzele penale în care au fost recunoscuţi vinovaţi judecătorii care au pronunţat hotărâri ilegale, o jurisdicţie străină a îngheţat deja conturi bancare în valoare de peste 100 milioane USD şi urmează să fie aplicate sechestre în valoare de 40 milioane USD şi 50 milioane USD în alte două jurisdicţii.

Pe parcursul anului 2024, în cadrul investigaţiilor, Procuratura Anticorupţie a furnizat informaţiile şi probele necesare pentru identificarea conturilor bancare implicate, urmărirea fluxurilor financiare şi blocarea acestora, se arată într-un comunicat de presă.

Aplicarea sechestrului şi eventuala confiscare a acestor bunuri reprezintă un pas important în recuperarea acestora în interesul cetăţenilor, demonstrând angajamentul de a preveni şi combate fenomenul corupţiei şi spălarea banilor, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

În scurt timp, Procuratura Anticorupţie va solicita instanţei de judecată să autorizeze măsurile de sechestru asupra acestor conturi. „Aceste acţiuni sunt menite să transmită un mesaj ferm că activităţile ilegale nu vor rămâne nepedepsite şi că autorităţile sunt hotărâte să identifice şi să sancţioneze persoanele implicate în astfel de activităţi criminale”, a precizat PA.

În context, Procuratura Anticorupţie a ţinut să-şi exprime recunoştinţa şi aprecierea faţă de autorităţile străine vizate, pentru sprijinul considerabil acordat în cadrul acestei operaţiuni complexe.

Pe parcursul ultimilor doi ani, echipa Procuraturii Anticorupţie a fost activ implicată în restabilirea relaţiei de încredere cu omologii săi în alte ţări, în special în ceea ce vizează cooperarea internaţională în cauzele penale "Frauda Bancară" şi "Laundromat", inclusiv la conferinţe internaţionale, şedinţe bilaterale şi vizite de lucru.

Aceste relaţii personale au sporit o cooperare internaţională, care, în ultimii doi ani, a dus la identificarea şi îngheţarea bunurilor în valoare de peste 87 milioane USD peste hotare în cauza penală "Frauda Bancară", supranumit şi "Furtul miliardului", şi acum peste 100 milioane USD în cauza penală "Laundromat".

Aceste realizări reprezintă exemplul clar al beneficiilor pe care le aduce cooperarea internaţională în combaterea corupţiei. Însă este important de reţinut că, pentru ca aceste eforturi să continue cu succes, încrederea în instituţiile naţionale este esenţială pentru colaborarea internaţională.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde în Marea Britanie de justiţia din Republica Moldova, este considerat arhitectul "Laundromat-ului" - o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari în perioada 2010 - 2014 cu ajutorul unor bănci din Moldova şi decizii ale judecătorilor moldoveni.

Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Alexandr Stoianoglo – procuror general în acea perioadă, care a afirmat că dosarul lui Platon ar fi fost fabricat, ceea ce i-a permis să părăsească ţara la scurt timp după eliberare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor