Borrell propune suspendarea dialogului politic UE-Israel din cauza preocupărilor legate de războiul din Gaza

Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)
Redacţia
14.11.2024

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a propus ca blocul să suspende dialogul politic cu Israelul, citând posibile încălcări ale drepturilor omului în războiul din Gaza, potrivit a patru diplomaţi şi unei scrisori consultate de Reuters, relatează The Jerusalem Post.

În scrisoarea trimisă miercuri miniştrilor de Externe ai UE înainte de reuniunea lor de lunea viitoare, Borrell a citat „preocupări serioase cu privire la posibile încălcări ale dreptului umanitar internaţional în Gaza” şi a declarat că „până în prezent, aceste preocupări nu au fost abordate suficient de către Israel”.

Dialogul politic este consacrat într-un acord mai amplu privind relaţiile dintre UE şi Israel, inclusiv legături comerciale extinse, care a intrat în vigoare în iunie 2000.

„În lumina consideraţiilor de mai sus, voi prezenta o propunere ca UE să invoce clauza drepturilor omului pentru a suspenda dialogul politic cu Israelul”, a scris Borrell.

O suspendare ar necesita aprobarea tuturor celor 27 de ţări membre UE, diplomaţii declarând că acest lucru este foarte puţin probabil. Mai multe ţări au obiectat atunci când un funcţionar înalt al UE i-a informat miercuri pe ambasadorii de la Bruxelles cu privire la propunere, au declarat trei dintre diplomaţi, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Scrisoarea reprezintă un semnal puternic de îngrijorare

Propunerea lui Borrell este menită să trimită un semnal puternic de îngrijorare cu privire la comportamentul Israelului în război, a declarat un diplomat.

Aceasta va fi discutată la reuniunea miniştrilor de Externe, ultima pe care o va prezida înainte de încheierea mandatului său de cinci ani.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat săptămâna trecută că aproape 70% dintre victimele pe care le-a verificat în război au fost femei şi copii şi a condamnat ceea ce a numit o încălcare sistematică a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar internaţional.

Israelul a transmis că respinge categoric raportul. Armata israeliană a afirmat că acţiunea sa este „în conformitate cu principiile de distincţie şi proporţionalitate şi este precedată de o evaluare atentă a potenţialului de vătămare a civililor”.

UE a avut dificultăţi în găsirea unei poziţii ferme şi unitare cu privire la războiul din Gaza, care a fost declanşat de atacurile militanţilor palestinieni Hamas asupra Israelului la 7 octombrie anul trecut. Blocul comunitar a făcut apel la Hamas să elibereze toţi ostaticii israelieni şi la ambele părţi să respecte dreptul internaţional.

Unele ţări din UE, precum Republica Cehă şi Ungaria, susţin cu tărie Israelul, în timp ce altele, precum Spania şi Irlanda, îşi subliniază sprijinul pentru palestinieni.

Unul dintre diplomaţi a declarat că a existat „uimire” în rândul ambasadorilor cu privire la „lipsa de proces şi pregătire” în jurul propunerii.

Acţiunile sale au lăsat UE „mai divizată ca niciodată”, a adăugat diplomatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor