Putin cumpără influenţă în Belarus

Putin investeşte masiv în viitoare Uniune Economică Eurasiatică, proiect ce îşi propune să mute polul puterii în Europa de la Bruxelles la Kremlin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
26.12.2013

Putin investeşte masiv în viitoarea Uniune Economică Eurasiatică, proiect ce îşi propune să mute polul puterii în Europa de la Bruxelles la Kremlin.

După ce şi-a adjudecat Ucraina în defavoarea UE, printr-un împrumut de 15 miliarde de dolari şi o reducere de 30% a preţului la gaze naturale, Putin a anunţat, miercuri, un împrumut ce ar putea ajunge la 2 miliarde de dolari pentru Belarus, una dintre cele trei ţări fondatoare ale Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, baza pe care se construieşte Eurasia - un gen de asociere pe fostele baze ale URSS şi CAER, sub conducerea liderului de la Kremlin.

"Guvernul rus a decis să-i ajute pe colegii noştri din cauza a ceea ce se petrece pe pieţele mondiale şi să acorde Belarusului în 2014 fonduri suplimentare de până la două miliarde de dolari", şi-a justificat liderul de la Kremlin decizia, la finele unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP.

Banii acordaţi Belarusului vor fi sub forma unui credit pe 10 ani.

Decizia Kremlinului de a "finanţa" Belarusul vine la scurt timp după ce Ucrainei i-a fost acordat un ajutor "frăţesc", conform lui Putin, de 15 miliarde de dolari şi pe fundalul desfăşurării Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Moscova, unde Putin a anunţat apropiata aderare a Armeniei şi Kârgâzstanului la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus şi "naşterea" Eurasiei în 2015.

Uniunea Vamale Rusia - (proaspăt finanţata) Belarus - Kazahstan se va transforma în Uniune Economică Eurasiatică, tratatul urmând să fie semnat în mai 2014, iar Uniunea Economică Eurasiatică va fi funcţională din ianurie 2015, a anunţat Putin în ajun de Crăciun.

Ca paşi intermediari ai realizării acestui obiectiv strategic, Kremlinul a pregătit Foaia de parcurs pentru aderare la Uniunea Vamală a Armeniei, (ţară care a negociat ani de zile pentru un acord de asociere la UE dar a fost deturnată pe ultima sută de metri de ruşi), negociază Foaia de parcurs a Kârgâzstanului şi îşi pregăteşte, după cum se vede, anularea voinţei politice a viitorilor aliaţi.

Conform oficialilor ruşi, proiectul lui Putin, Uniunea Eurasiatică îşi propune a fi "un spaţiu economic şi umanitar unic de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific”.

Cu toate acestea analiştii consideră proiectul Uniunii Eurasia o încercare a lui Putin de a îşi crea un nou URSS, Euroasia fiind mai degrabă o alianţă politico-militară a ţărilor foste membre URSS, grupate în jurul decidentului de la Kremlin. Putin visează să atragă în Eurasia toate ţările fostului bloc URSS, şi, de ce nu şi alte ţări ale fostului bloc comunist din Europa de Est, voinţa politică a "aliaţilor" urmând să fie anulată sau cumpărată, după caz, prin mită, agresiune, şantaj politic, economic etc.

Situaţia economică şi bugetară din Belarus s-a degradat puternic în ultimele luni, iar rezervele sale în devize s-au redus considerabil, iar cele două miliarde ale lui Putin vin ca o gură de oxigen. La fel cum vin şi cele 15 miliarde pentru Ucraina, şi ea bântuită de criză şi de probleme socio-economice mari.

Reamintim că în prag de summit Vilnius, unde Ucraina se pregătea (cel puţin teoretic) să parafeze acordul de asociere cu UE, Moscova l-a şantajat pe Ianukovici cu o factură neplătită la gaze de 882 de milioane de dolari.

Imediat după momentul Vilnius, când poporul ucrainean a ieşit în stradă, cerându-i lui Ianukovici parafarea acordului cu UE, Kremlinul a scos din nou factura la gaze, ajunsă de data aceasta la 2 miliarde şi a somat Ucraina să plătească. Pentru ca Ianukovici să se consoleze cu îndepărtarea de UE şi să aibă şi ceva capital electoral în faţa poporului deturnat de la drumul european, Putin a redus preţul la gaze şi a finanţat aventura estică a Ucrainei, investind în viitorul Eurasiei pe care o va păstori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor