Presa ucraineană constată cum protestele de la Kiev pierd din vigoare

Presa ucraineană de luni se arăta sceptică faţă de viitorul mişcării de contestare a regimului ce a ales apropierea de Rusia în detrimentul Uniunii Europene, după ce mobilizarea la manifestaţia de duminică a fost mai redusă faţă de cea din weekend-urile anterioare, consemnează AFP.
Protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.12.2013

Presa ucraineană de luni se arăta sceptică faţă de viitorul mişcării de contestare a regimului ce a ales apropierea de Rusia în detrimentul Uniunii Europene, după ce mobilizarea la manifestaţia de duminică a fost mai redusă faţă de cea din weekend-urile anterioare, consemnează AFP.

'Stagnare pe Maidan', titra luni cotidianul Segodnia, referindu-se la numele pe care protestatarii l-au dat Pieţei Independenţei din Kiev, loc devenit simbol al recentelor demonstraţii pro-europene şi anti-guvernamentale. 'Se pare că liderii opoziţiei nu ştiu cum să iasă din acest imens furnicar din centrul oraşului fără să se facă de râs', scrie editorialistul Oles Bouzina, reproşându-le acestora din urmă că 'nu au avut curajul să pună mâna pe putere' atunci când în stradă erau sute de mii de oameni.

Acest ziar, care aparţine lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh din ţară şi finanţator al partidului preşedintelui Viktor Ianukovici, avertizează că acesta din urmă încă nu a câştigat partida. Mai 'există un Maidan ascuns' al 'vechilor' oligarhi iritaţi de puterea pe care a dobândit-o clanul apropiat şefului statului, explică publicaţia citată.

La rândul lor, cotidienele Kommersant Ucraina şi Komsomolskaia Pravda Ucraina critică crearea 'Mişcării populare Maidan', anunţată la ultima manifestaţie de duminică, la care mobilizarea a fost net inferioară celei din duminicile precedente. Potrivit liderilor opoziţiei, această mişcare ar trebui să-i reunească pe tot cuprinsul Ucrainei pe toţi cei care sunt 'împotriva corupţiei' şi împotriva reîntoarcerii în trecut în structurile conduse de Moscova.

'Maidan a votat pentru constituirea unei mişcări populare ce poartă acelaşi nume, ce va fi condusă de 37 de persoane şi al cărei obiectiv este nici mai mult nici mai puţin să schimbe Constituţia, să reformeze poliţia şi să adopte un nou cod fiscal', scrie Komsomolskaia Pravda. Această publicaţie îl citează pe Serghei Vlassenko, avocatul opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, el postând pe contul de Facebook că duminică nu a văzut niciun plan concret de acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor