Puterea ospitalităţii: O inimă caldă şi o casă deschisă - un mod extraordinar de a face lucrurile să meargă bine

A saluta străinii ca pe nişte prieteni şi a împărtăşi cu ei o dispoziţie generoasă poate schimba lumea din jurul tău.
A saluta străinii ca pe nişte prieteni şi a împărtăşi cu ei o dispoziţie generoasă poate schimba lumea din jurul tău. (Foto: pexels.com)

Recent, am fost implicat într-o producţie de teatru în New York.

Când trupa de actori a coborât din avion, am fost uimit de cât de multă muncă fusese depusă pentru pregătirea şi primirea nu doar a actorilor, ci şi a întregii echipe. Voluntarii pregătiseră mâncarea şi aveau la dispoziţie mijloace de transport la cerere. În lumea divertismentului, vedetele şi artiştii de mare performanţă se aşteaptă la astfel de servicii plătite, dar de data aceasta nu a fost aşa; toţi cei implicaţi erau voluntari.

Ei ştiau că dacă arată ospitalitate actorilor şi îi primesc cu adevărat bine, aceştia vor avea performanţe mai bune şi acest fapt ar provoca un sentiment de reciprocitate, iar trupa, la rândul ei, ar fi dispusă să facă mai mult pentru ei.

Acesta este un mod foarte natural de a conduce şi este esenţial pentru a dezvolta aşa-numitele abilităţi "lawrenciene" (de la Lawrence al Arabiei despre care vom vorbi). Lawrence a mobilizat întregul trib Badu pentru a se înfrăţi şi a răsturna oraşul Aqaba, bijuteria coroanei otomane, iar acest lucru a schimbat cu adevărat situaţia în Primul Război Mondial, folosind printre alte strategii, o abordare ospitalieră.

Înţelegerea puterii ospitalităţii are un impact extraordinar asupra afacerilor pentru cei din epoca modernă, cu atât mai mult dacă ne gândim cât de distrasă, lipsită de angajament şi de încredere este lumea noastră.

Când eram încă în armată, mergeam în locuri din Afganistan care erau complet lipsite de încredere şi pline de violenţă, însă un bătrân ne aducea adesea în casa lui, ne dădea ultima sa bucată de carne, împărţea focul cu noi, ne spunea poveşti şi ne făcea să ne simţim bineveniţi. Ca urmare a acestui lucru, încrederea a fost stimulată şi astfel statutul bătrânului şi capacitatea acestuia de a se ocupa de afaceri a fost demonstrată din plin. Ospitalitatea este un instrument puternic de conducere, care rar mai este folosit astăzi.

În esenţa noastră suntem fiinţe sociale, dar în prezent unii oameni rareori răspund atunci când cineva le bate la uşă.

Cândva, primeam în mod obişnuit oamenii acasă. Chiar şi vizitatorii neanunţaţi se aşteptau la un salut călduros. Atunci când dăm dovadă de ospitalitate în viaţă şi în afaceri, aceasta generează în continuare acelaşi răspuns primar ca în cazul strămoşilor noştri.

Aceeaşi ospitalitate pe care am experimentat-o în Afganistan este la fel de eficientă ca şi ospitalitatea pe care am văzut-o în cadrul producţiei de teatru din New York. Este la fel de eficientă şi în biroul dumneavoastră. Este la fel de eficientă atunci când folosiţi ospitalitatea pentru a obţine o a doua întâlnire. Ospitalitatea provoacă conexiune şi reciprocitate.

Recent, soţia mea şi cu mine am fost la o nuntă. Ospitalitatea pe care ne-au arătat-o, modul în care ne-au făcut să ne simţim şi sentimentul de siguranţă şi încredere sunt lucruri pe care nu le-am mai văzut până acum la o nuntă. Nu-mi plac nunţile, dar ospitalitatea a fost atât de autentică încât am simţit o conexiune fundamentală cu toată lumea.

Deci, unde aţi văzut acest lucru în viaţa dumneavoastră? A fost la un restaurant? A fost la biroul cuiva? Unde aţi văzut ospitalitate şi ce credeţi că a făcut-o să apară? Cum anume v-aţi simţit în mijlocul ospitalităţii?

Evaluaţi ospitalitatea din viaţa dumneavoastră! Uitaţi-vă la afacerea dumneavoastră, la mediul de la serviciu şi de acasă. Daţi dovadă de ospitalitate faţă de oamenii din jurul dumneavoastră? Daţi dovadă de ospitalitate în timpul unui apel de vânzări sau sunteţi doar tranzacţional?

Daţi dovadă de ospitalitate atunci când oamenii vin să vorbească cu dumneavoastră la birou?

Dacă organizaţi evenimente sau ateliere de lucru, cum îi trataţi pe participanţi? Dacă vindeţi produse online, cum este experienţa clienţilor? Câtă disponibilitate emoţională aveţi pentru oamenii cu care intraţi în contact?

În propria dvs. casă, cum se simt prietenii copiilor dumneavoastră atunci când vă trec pragul? Vă ridicaţi şi le strângeţi mâna? Le uraţi bun venit în casa dumneavoastră sau doar daţi din cap în semn de salut, în timp ce continuaţi să lucraţi la laptop?

Felul în care tratăm oamenii din viaţa şi din mediul nostru de lucru determină modul în care ne vor trata, în care se vor gândi la noi şi în care se vor comporta atunci când nu ne uităm la ei.

Scott Mann este un fost membru al Beretelor Verzi care s-a specializat în misiuni neconvenţionale de mare impact şi în construirea de relaţii. Este fondatorul Rooftop Leadership şi apare frecvent la televizor şi în numeroase programe radiofonice. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi RooftopLeadership.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură