Cultura Çay (ceai): Un simbol al identităţii, ospitalităţii şi interacţiunii sociale [video]

Cultura çay (ceai)
Cultura çay (ceai) (UNESCO)

După ce a fost descoperit ceaiul, oamenii au trecut prin mai multe etape de dezvoltare a întrebuinţării acestuia. În zilele noastre, facem o băutură folosind apă fierbinte pentru a face ceai din frunzele de ceai. În antichitate, strămoşii noştri foloseau ceaiul pe post de medicament. La acea vreme, oamenii tăiau ramuri din copaci sălbatici de ceai, culegeau vârfurile frunzelor, le fierbeau în apă şi apoi beau lichidul.

Cu trecerea timpului, oamenii au devenit din ce în ce mai conştienţi de ritmul rapid al vieţii şi au început să facă lucrurile cu gândul la mai multă eficienţă. Unii oameni au început să bea ceai instant, sau din motive de sănătate consumau ceai medicinal, ceai obişnuit sau ceai decofeinizat.

Dar în Azerbaidjan şi Turcia, cultura Çay (ceai) a devenit un simbol al identităţii, ospitalităţii şi interacţiunii sociale

Cultura ceaiului în Azerbaidjan şi în Turcia este o practică socială importantă care demonstrează ospitalitatea, creează şi menţine legăturile sociale şi este folosită pentru a sărbători momente importante din viaţa comunităţilor.

(UNESCO)

Deşi există diferite tipuri de ceai şi tehnici de preparare, comunităţile din ambele ţări recoltează şi consumă în principal ceai negru. Comunităţile prepară ceaiul folosind o varietate de vase de ceai, care sunt făcute manual. Băutura este servită proaspăt preparată şi fierbinte, în pahare în formă de pară, din sticlă, porţelan, lut sau argint. De obicei, este însoţită de dulciuri, zahăr, felii de lămâie, gemuri şi nuci.

(UNESCO)

În unele regiuni din Azerbaidjan, unele comunităţi adaugă în ceai condimente şi ierburi locale, cum ar fi scorţişoara, ghimbirul şi cimbrul.

Cultura ceaiului este o parte esenţială a vieţii de zi cu zi pentru toate straturile societăţii şi oferă un puternic sentiment de identitate culturală. Purtătorii acestei culturi sunt cultivatorii şi culegătorii de ceai, proprietarii magazinelor de ceai, producătorii de ceai şi meşteşugarii care confecţionează uneltele, ustensilele şi dulciurile aferente.

Cultura Çay (ceai) a fost înscrisă în 2022 (17.COM) pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură