PSD şi aliaţii vor numi marţi un nou şef la ASF

Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.03.2014

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avea marţi o propunere comună pentru postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), post deţinut până nu demult de Dan Radu Ruşanu, actualmente arestat, în urma unui scandal de corupţie.

Ponta a declarat că înainte de a lua o decizie, se va consulta şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Întrebat pe cine susţine la preşedinţia ASF şi dacă Mişu Negriţoiu este o variantă, Ponta a răspuns: "Urmează să am o discuţie azi sau mâine cu guvernatorul BNR, domnul Isărescu, şi marţi grupurile PSD, UNPR, PC şi UDMR vom avea o propunere comună", informează Mediafax.

Reamintim că fostul preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu a demisionat din funcţie după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 4 martie, arestarea sa pentru 30 de zile.

Ruşanu, fost membru al PNL şi naş de cununie al fostului ministru liberal de finanţe, Daniel Chiţoiu, implicat şi el în scandalul ASF, a fost reţinut pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce în urmă cu câteva zile, procurorii DNA începuseră urmărirea sa penală pentru infracţiunile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Cu ocazia izbucnirii scandalului Carpatica-ASF, instituţie în a cărei organizare Guvernul ar fi intervenit cu o Ordonanţă de Urgenţă în favoarea intereselor patronului Carpatica Asig, a ieşit la iveală că 150 din cei 600 de angajaţi ai ASF, plătiţi cu salarii foarte mari, sunt rude de gradul I şi II cu politicieni de toate culorile politice, PSD, PNL, UNPR etc. În ASF lucrează soţia lui Daniel Chiţoiu, fosta soţie a lui Valeriu Zgonea, fiica vicepremierului Gabriel Oprea, soţia consilierului premierului lui Ponta, Cristian Socol şi multe alte rude de politicieni, toţi încasând mii de euro lunar.

Rolul ASF că instituţie, pe lângă plata de salarii consistente pentru copiii şi nevestele de politicieni este "de a contribui la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe, (...) asigurând încrederea în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi protecţia operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase" conform site-ului instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor