Prieteni la nevoie: China cere Ucrainei returnarea unui împrumut de 3 miliarde dolari

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez, la 6 mai 2013, în Beijing.
Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez, la 6 mai 2013, în Beijing. (Jason Lee-Pool / Getty Images)

Ministrul politicii agrare şi alimentare al Ucrainei, Igor Schweich, a confirmat că Beijingul a intentat la Londra un proces împotriva Ucrainei pentru returnarea unui împrumut de 3 miliarde dolari, relatează "RBC-Ucraina".

„Conducerea precedentă ne-a oferit informaţii eronate, potrivit cărora China nu ar avea pretenţii la acest subiect. Totuşi, din cauza existenţei unor interpretări diferite a clauzelor contractului, partea chineză ne-a acţionat la tribunalul de arbitraj GAFTA, cu sediul la Londra. O dispută înregistrată între părţi există la momentul actual”, - a declarat Ministrul în faţa reporterilor.

Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene intenţionează să se întâlnească săptămâna viitoare cu un reprezentant al Chinei pentru a discuta posibilitatea soluţionării paşnice a disputei. „Vom întreprinde paşi consistenţi pentru a determina partea chineză să-şi retragă plângerea sau vom găsi un alt mod de soluţionare paşnică a litigiului”, - a menţionat Schweich. O reuniune în acest sens este planificată pentru 26 martie.

Ministrul a mai specificat că principalul motiv al situaţiei create constă în faptul că unii conducători ai Agenţiei de stat pentru Alimentaţie şi Cereale a Ucrainei au prezentat informaţii incorecte. „Persoanele responsabile de neregulile depistate au fost înlăturate pe perioada investigaţiilor din posturile deţinute”, a declarat oficialul.

În februarie 2014, actualul prim-ministru al Ucrainei, Arseniy Yatseniuk, a declarat că nu ştie unde au dispărut cele 3 miliarde de dolari.

În 2012, Agenţia de stat pentru Alimentaţie şi Cereale a Ucrainei şi Banca de Export-Import a Chinei au convenit asupra contractării unui împrumut de 3 miliarde dolari destinat achiziţiilor de cereale şi livrării ulterioare a acestora Chinei. Agenţia a primit prima jumătate a împrumutului la începutul anului 2013, iar pentru cealaltă parte a creditului Ucraina este obligată, potrivit prevederilor contractului, să achiziţioneze bunuri din China.