Prieteni la nevoie: China cere Ucrainei returnarea unui împrumut de 3 miliarde dolari

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez, la 6 mai 2013, în Beijing.
Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez, la 6 mai 2013, în Beijing. (Jason Lee-Pool / Getty Images)

Ministrul politicii agrare şi alimentare al Ucrainei, Igor Schweich, a confirmat că Beijingul a intentat la Londra un proces împotriva Ucrainei pentru returnarea unui împrumut de 3 miliarde dolari, relatează "RBC-Ucraina".

„Conducerea precedentă ne-a oferit informaţii eronate, potrivit cărora China nu ar avea pretenţii la acest subiect. Totuşi, din cauza existenţei unor interpretări diferite a clauzelor contractului, partea chineză ne-a acţionat la tribunalul de arbitraj GAFTA, cu sediul la Londra. O dispută înregistrată între părţi există la momentul actual”, - a declarat Ministrul în faţa reporterilor.

Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene intenţionează să se întâlnească săptămâna viitoare cu un reprezentant al Chinei pentru a discuta posibilitatea soluţionării paşnice a disputei. „Vom întreprinde paşi consistenţi pentru a determina partea chineză să-şi retragă plângerea sau vom găsi un alt mod de soluţionare paşnică a litigiului”, - a menţionat Schweich. O reuniune în acest sens este planificată pentru 26 martie.

Ministrul a mai specificat că principalul motiv al situaţiei create constă în faptul că unii conducători ai Agenţiei de stat pentru Alimentaţie şi Cereale a Ucrainei au prezentat informaţii incorecte. „Persoanele responsabile de neregulile depistate au fost înlăturate pe perioada investigaţiilor din posturile deţinute”, a declarat oficialul.

În februarie 2014, actualul prim-ministru al Ucrainei, Arseniy Yatseniuk, a declarat că nu ştie unde au dispărut cele 3 miliarde de dolari.

În 2012, Agenţia de stat pentru Alimentaţie şi Cereale a Ucrainei şi Banca de Export-Import a Chinei au convenit asupra contractării unui împrumut de 3 miliarde dolari destinat achiziţiilor de cereale şi livrării ulterioare a acestora Chinei. Agenţia a primit prima jumătate a împrumutului la începutul anului 2013, iar pentru cealaltă parte a creditului Ucraina este obligată, potrivit prevederilor contractului, să achiziţioneze bunuri din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie