Spionii spionaţi - China cere explicaţii Statelor Unite din cauza NSA

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

China a cerut Statelor Unite o explicaţie clară cu privire la informaţiile conform cărora Agenţia americană Naţională de Securitate (NSA) s-ar fi infiltrat în servele din sediul gigantului din telecomunicaţii chinez, Huawei Technologies, conform purtătorului de cuvânt al ministrului de externe de la Beijing, Hong Lei, a notat Reuters.

”Recent, media internaţională a emis mai multe rapoarte cu privire programele de supraveghere, înregistrare şi furt de secrete ale Statelor Unite asupra altor ţări, inclusiv a Chinei”, conform comunicatului emis de Beijing.

China a devenit ”extrem de îngrijorată” din cauza acuzaţiilor de spionaj adresate Statelor Unite, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing.

Sâmbătă, ziarele germane şi americane ar fi publicat mai multe documente secrete furnizate de către fostul agent al NSA, Edward Snowden, ce documentau operaţiunile de spionaj ale NSA la adresa Chinei.

”China a emis deja mai multe plângeri la adresa Statelor Unite pe această temă. Noi cerem ca Statele Unite să dea o explicaţie clară şi să oprească asemenea acte”, a declarat Hong Lei.

Programele de supraveghere ale NSA ar fi avut ca ţintă mai mulţi lideri politici al Chinei, inclusiv fostul preşedinte Hu Jintao, precum şi miniştrii comerţului şi de externe de la Beijing, conform Der Spiegel.

Suspiciunile cu privire la spionajul din spaţiul virtual au stârnit mai multe neînţelegeri între Statale Unite şi China. Ambele tabere se acuză reciproc de spionaj. Huawei, împreună cu ZTE, un alt producător de echipamente de telecomunicaţii chinez, au fost scoşi de pe piaţa de telecomunicaţii americană din cauza acuzaţiilor de spionaj.

În iulie 2013, Richard Hayden fost director al CIA şi NSA, a afirmat că Huawei a încercat să stabilească o bază masivă de telecomunicaţii în Statele Unite prin care şi-ar fi efectuat programele de spionaj. Acesta s-a declarat uimit ”de caracterul extensiv, sofisticarea şi persistenţa campaniilor de spionaj duse de chinezi în Occident”.