Dan Radu Ruşanu refuză să "discrimineze" copiii şi nevestele de politicieni

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Radu Ruşanu
Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Radu Ruşanu (Epoch Times România)

La scurtă vreme după ce în presă au fost publicate liste cu salariile generoase pe care lei iau nevestele şi copiii politicienilor angajaţi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, confirmă faptul că 150 din cei 600 de angajaţi ai instituţiei pe care o conduce sunt rude de gradul I şi II.

Ruşanu a explicat că mulţi dintre aceşti 150 de angajaţi au fost moşteniţi de la structurile de supraveghere a pieţii financiare anterioare ASF-ului, şi că nu îi/le poate da afară doar fiindcă sunt copii şi neveste de politicieni.

"Prin lege, am fost obligaţi să preluăm tot personalul fostelor CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare n.r.), CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.) , CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor). Inclusiv nevestele. Majoritatea nevestelor lucrează de 8 ani în fostele Comisii. Să le dăm afară doar pentru că sunt neveste? Nu cred că este nici normal nici legal. Doar că toate aceste ajustări necesită timp. Ceea ce facem chiar acum este să creăm filtre", a declarat Ruşanu, citat de Bursa.

Ruşanu a explicat că nu va face "epurări" doar pentru că cineva e rudă cu altcineva ci, de la 1 martie se va face o evaluare a angajaţilor iar o treime dintre ei vor pleca. "Am promovat o reglementare ca începând de la 1 martie să nu mai aibă voie să lucreze în aceeaşi instituţie rudele apropiate. Va fi foarte greu să-i dăm afară" a mai declarat Ruşanu, în cadrul unei emisiuni de la Antena3.

Cât despre salariile deosebit de consistente din ASF (reamintim că Ruşanu însuşi a încasat 37.315 euro brut în luna noiembrie şi 34.779 în decembrie, reprezentând salariu şi prime) potrivit lui Dan Radu Ruşanu, în ASF există un sindicat cu care trebuie negociată orice modificare salarială. Faptul că salariile sunt atât de mari s-ar explica prin faptul că munca de la ASF ar fi mult mai dificilă decât în alte organisme similare din Europa.

"Pentru 2014 am negociat şi nu mai dăm sporuri sau prime. Salariile sperăm să se reducă cu 50%. În UE, au prime de şedinţe, indemnizaţii peste indemnizaţii. Piaţa din România este mult mai complexă şi dezorganizată decât celelalte pieţe din UE. La noi, salariul este la nivelul Băncii Naţionale, s-au respectat normele ordonanţei de urgenţă", a mai declarat Ruşanu, citat de Realitatea. Salariile vor fi micşorate, cel mai probabil, de la sfârşitul lunii martie după discuţii cu sindicatele.

Reamintim că la ASF lucrează Laura Elena Chiţoiu, soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu, care a obţinut un venit brut de 19.059 euro în ultimele două luni ale anului 2013, Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a Preşedintelui Camerei Deputaţilor - PSD, Aura Gabriela Socol, soţia consilierului premierului Ponta, Cristian Socol, Iuliana Luiza Scutaru, soţia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Razvan Wlassopol soţul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, Remus Cătălin Câmpeanu, fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), Daniela Motreanu, soţia deputatului PNL Dan Motreanu, Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea (UNPR), Dan Mircea Popescu, fost ministru PSD şi alte peste 140 de rude de gradul I şi II.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne