PSD nu l-ar susţine pe Antonescu la prezidenţiale nici dacă s-ar înscrie în partid

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Ludovic Orban
Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Ludovic Orban (Epoch Times România)

Nu doar în rândurile social-democraţilor se vorbeşte despre un candidat PSD la prezidenţialele din 2014, ci chiar şi în cercurile de putere PNL. Crin Antonescu nu va fi susţinut de PSD la prezidenţialele de anul viitor nici dacă se înscrie în partid, a declarat sâmbătă Ludovic Orban, adăugând că Victor Ponta joacă teatru atunci când afirmă că doreşte unitatea USL şi că sprijină candidatura lui Crin Antonescu.

„I-am şi spus că nici dacă se înscrie în PSD nu îl mai susţine PSD-ul la prezidenţiale (...) Îmi este clar că în PSD este un curent foarte puternic care urmăreşte punerea unui candidat PSD la preşedinţie. În ciuda teatrului pe care îl joacă Ponta, Ponta este la curent cu tendinţa şi o încurajează”, a declarat sâmbătă, Ludovic Orban, citat de Digi24.

Ipoteza pare altminteri din ce în ce mai credibilă, având în vedere răceala intervenită între cei doi lideri, ajunsă la climax dupa ce PSD a "sabotat" votarea în Parlament a candidaturii lui Rareş Bogdan la şefia TVR.

Nu o dată opinia publică a "suspinat" îngrijorată că "se rupe USL." Numeroasele tentative ale lui Crin Antonescu de a îşi atrage electoratul de dreapta, criticând public proiectele susţinute de PSD, în special cele care au stârnit revolta populară, gen exploatările de la Roşia Montană, Legea graţierii etc., au tensionat puternic relaţiile în interiorul USL. Ponta, care se obişnuise cu un Crin obedient, nu a lăsat netaxată niciuna dintre ieşirile liderului PNL, scoţându-i la rampă cu ample diatribe pe mai marii PSD-ului (vicepremierul Liviu Dragnea, socrul său, Ilie Sârbu, perdantul alegerilor din 2009, Mircea Geoana etc.) pentru a-l pune la punct pe recalcitrantul Crin.

Deşi s-a afirmat că împotrivirea lui Antonescu la proiectele PSD-ului sunt, de fapt, praf în ochi pentru votanţi, Antonescu fiind, în fond, înţeles cu Ponta ca legile cu adevărat strategice să treacă într-un fel sau altul (dovada, modificările Codului Penal au fost votate în Marţea Neagră de 74 din cei 76 de deputaţi liberali prezenţi în plen), animozitatea dintre cei doi lideri nu pare a fi trucată; răzbate din toate discursurile lor, presărate de ironii, sarcasme şi acuze directe, mai recent. De la diminutive gen "Parşivel", cei doi lideri au ajuns să se facă Mincinoşi unul pe altul, fără a ezita.

Finalmente, Antonescu pare să joace joc dublu, se ţine agăţat şi de Ponta, căutând în acelaşi timp votanţi să înlocuiască capitalul electoral al PSD, în timp ce social-democraţii, par a face un joc dublu şi ei.

Conform unor surse din PSD, citate de publicaţia pesurse.ro, PSD-ul intenţionează să mai păstreze coaliţia până la alegerile europarlamentare, rezultatele ce vor fi obţinute în acel scrutin urmând să arate cota de simpatie de care se mai bucură (sau nu) social-democraţii printre români. Dacă PSD va obţine peste 40%, adio USL! PSD îşi va anunţa în acel moment candidatul la prezidenţiale, pe nume Ponta (sau altcumva) ceea ce ar duce automat la ruperea coaliţiei, bazată pe promisiunea PSD-ului şi a lui Ponta că îl vor susţine pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni.

Până la europarlamentare, PSD-ul are nevoie de PNL, să mai voteze câte o lege două trei, şi pentru a împărţi "frăţeşte" nemulţumirea populară pentru o guvernare văzută de mulţi români drept un eşec.

A nu se uita nici liantul USL-ului, numit Dan Voiculescu - PC, care are nevoie ca alianţa să funcţioneze cel puţin până se votează legea amnistiei şi graţierii, de care Voiculescu are mare nevoie, având în vedere condamnarea sa la închisoare, pentru cinci ani.

Reamintim că în momentul Rareş Bogdan, când ruperea USL era dată drept ceva cert, lucrurile (a se citi Crin) s-au calmat după ce Antonescu a vorbit cu Dan Voiculescu. Şi cu V. Ponta, evident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne