Proteina ne protejează împotriva maladiei Alzheimer
alte articole
O echipă de cercetători de la Institutul Gladstone şi Universitatea din San Francisco (SUA) a realizat un experiment pe şoareci, cărora le-a fost ridicat nivelul proteinei Klotho, demonstrând astfel că ne putem proteja împotriva deficitului de învăţare şi memorie cauzate de maladia Alzheimer. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Neuroscience.
Proteina Klotho scade în mod natural odată cu vârsta şi împreună cu ea şi capacitatea noastră cognitivă; cu toate acestea, încă nu este clar relaţia sa cu tulburările cognitive asociate cu îmbătrânirea, ca în cazul maladiei Alzheimer.
Pentru a testa capacitatea de protecţie a proteinei Klotho, oamenii de ştiinţă au creat un model de şobolan modificat genetic pentru a dezvolta Alzheimer, dar cu capacitatea de a produce niveluri mai ridicate ale acestei proteine în corpul său. Rezultatul a fost că deficitul cognitiv şi activitatea anormală a creierului, care apar de obicei în această afecţiune, au fost substanţial îmbunătăţite.
Efectul proteinei a fost suficient de puternic pentru a contracara efectele toxinelor asociate maladiei Alzheimer, deşi nivelurile de beta-amiloid peptidă şi proteină Tau s-au menţinut neschimbate.
"Este remarcabil că putem îmbunătăţi cogniţia într-un creier bolnav, în ciuda faptului că acesta este plin de toxine. În plus faţă de ceea ce face ca soarecii sănătoşi să devină mai inteligenţi, putem să facem creierul să devină mai rezistent la toxicitatea asociată cu Alzheimer", explică Dena Dubal, conducător al studiului, concluzia fiind că se poate restabili o mare parte din capacitatea de recuperare cognitivă a funcţiilor creierului.
Următorul pas în cercetare este identificarea şi testarea substanţor care ridică nivelurile proteinei Klotho sau imită efectele sale asupra creierului, cu obiectivul de a contracara orice tip de tulburări cognitive la oameni, inclusiv maladia Alzheimer.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.