Ouăle de prepeliţă - beneficii pentru sănătate

Ouăle de prepeliţă sunt alimente ce oferă importante beneficii pentru sănătate, devenind din ce în ce mai căutate în ultimul timp. Pentru unele persoane, poate părea destul de ciudat să le consume, dar odată ce încep să le cunoască valoarea nutriţională, scepticismul dispare.
Oua de prepeliţă (Facebook)
Nina Cîmpeanu
02.05.2015

Ouăle de prepeliţă sunt alimente ce oferă importante beneficii pentru sănătate, devenind din ce în ce mai căutate în ultimul timp. Unora le poate părea destul de ciudat să le consume, dar odată ce încep să le cunoască valoarea nutriţională, scepticismul dispare.

Ouăle de prepeliţă pot fi folosite în bucătărie exact ca cele de găină, dar sunt mai uşoare, mai delicate şi conţin colesterol HDL. Întotdeauna să fim atenţi la doze, ţinând cont că un ou de găină corespunde cu 5 ouă de prepeliţă. În continuare, vom vedea câteva dintre utilizările şi proprietăţile nutriţionale ale acestora.

Elementele nutritive din ouăle de prepeliţă

Ouăle de prepeliţă sunt bogate în proteine, vitamine (A, complexul B, D3, E) şi minerale esenţiale precum calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc şi sulf. Cu toate că au dimensiuni reduse, valoarea lor nutritivă este de trei până la patru ori mai mare decât ouăle de găină. Conţin 140% vitamina B1, comparativ cu 50% în oul de găină, 13% proteine de calitate ( 11 % în oul de găină). În plus, ouăle de prepeliţă pot oferi de cinci ori mai mult fier şi potasiu. Un alt aspect foarte important este că, spre deosebire de oul de găină, s-a dovedit că cel de prepeliţă nu provoacă alergii sau diateză. De fapt, ajută la combaterea simptomelor de alergie datorită proteinei ovomucoid pe care o conţine.

Beneficiile oului de prepeliţă

Medicii chinezi au folosit de mii de ani ouă de prepeliţă ca remediu natural pentru anumite afecţiuni cum ar fi rinită, astm, febra fânului, tuse spasmodică, afecţiuni ale pielii (eczeme şi psoriazis), de asemenea, la tratarea tuberculozei şi chiar a diabetului.

Ouăle de prepeliţă mai ajută şi în caz de tulburări ale tractului digestiv (ex. ulcerul gastric), în anemie, crescând nivelul de hemoglobină din organism, în timp ce elimină toxine şi metale grele; contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţeşte memoria, creşte activitatea creierului şi echilibrează sistemul nervos, ajută la prevenirea şi eliminarea calculilor la nivelul rinichilor, ficatului sau vezicii biliare.

Se pare că oul de prepeliţă îmbunătăţeşte culoarea şi aspectul pielii, întăreşte firul de păr, astfel că este adesea utilizat în măşti pentru faţă sau păr, şi în industria cosmetică.

În bucătărie, ouăle de prepeliţă sunt ingrediente versatile de gătit şi un substitut uşor, sănătos, pentru ouăle de găină. Conţinând puţine calorii (14 calorii, oferind aproximativ 3% din valoarea zilnică) acestea reprezintă o alternativă bună pentru persoanele care doresc să slăbească.

Oul de prepeliţă este recunoscut drept un aliment cu proprietăţi curative, dar se recomandă şi persoanelor care nu suferă de vreo afecţiune, numai pentru menţinerea stării de sănătate. În acest caz se poate consuma un ou de prepeliţă fiert moale, o dată pe zi, chiar şi pe perioade lungi de timp.

Ouăle de prepeliţă- Modul de preparare

Înainte de a le folosi, este indicat să le spălăm cu apă fierbinte pentru a elimina eventualele bacterii de pe coajă şi, mai ales, să le păstrăm în condiţii de temperatură adecvată (de obicei la frigider). De preferat să le consumăm cât mai proaspete (1-4 zile).

Un mic truc este că, după ce le-am aşezat în cratiţă, adăugăm apă rece, se aduce la punctul de fierbere dar nu le lăsăm mai mult de 5 minute. Nu le punem direct în apă fierbinte, deoarece acestea sunt prea delicate şi ar crăpa. După 5 minute le scurgem uşor cu o spumieră şi le răcim sub jet de apă rece.

Ouăle de prepeliţă- Coaja, sursă de minerale şi obiecte decorative

Coaja acestor ouă reprezintă, de asemenea, o sursă de calciu asimilată rapid în organism, şi un complex de alte 26 de elemente, printre care: cupru, fluor, fier, mangan, molibden, fosfor, siliciu, sulf, zinc. Dintre cele enumerate, siliciul şi molibdenul sunt deosebit de importante, iar alimentaţia noastră este foarte de săracă în aceste elemente, absolut necesare pentru reacţiile biochimice normale din organism. Aşadar, putem adăuga coaja lor măcinată în mâncarea pe care o preparăm: este extrem de eficient, nu are efecte secundare şi nici nu există riscul de supradozaj.

Din coaja oului de prepeliţă se pot crea adevărate opere de artă, decorându-l. E nevoie doar să se acorde o atenţie deosebită atunci când îl golim, pentru a nu se sparge coajă. Este recomandabil să se agite oul atunci când este încă întreg, şi apoi, cu multă răbdare şi delicateţe, folosind o seringă pentru injecţii, puncţionăm în partea de jos a oului şi aspirăm conţinutul care este acum uniform. Decorăm apoi coaja, după cum dorim, aceasta va prezenta doar o mică gaură în partea de jos.

Ouăle de prepeliţă- Proprietăţi curative

Ouăle de prepeliţă au fost folosite de mii de ani ca un produs alimentar cu proprietăţi curative. Consumate constant, cu moderaţie, pot ameliora starea de sănătate şi pot preveni sau chiar trata numeroase alte afecţiuni; ajută procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor, au un efect benefic în perioada pre şi postnatală, după perioade de stres, intervenţii chirurgicale şi radioterapii, contribuie la regenerarea organismului şi întârzie procesele degenerative de îmbătrânire.

Dacă dorim să facem o cură cu ouă de prepeliţă, aceasta se stabileşte în funcţie de afecţiuni şi vârstă. Nu trebuie consumate la întâmplare, ci după o anumită schemă, consultând un specialist.

Să avem grijă să verificăm întotdeauna originea şi prospeţimea. Este important de ştiut faptul că doar ouăle provenite de la păsările crescute în aer liber, în condiţii de igienă şi hrănite cu furaje naturale (fără hormoni, antibiotice, suplimente proteice, vitamine etc.) sunt benefice pentru sănătatea noastră.

În ultimul timp, înclinaţi spre consumul de alimente procesate şi ambalate, oamenii au uitat ce înseamnă se se hrănească sănătos. Ouăle de prepeliţă fac parte din categoria alimentelor bogate în substanţe nutritive, nu au contraindicaţii, fiind excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârstă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor