Înlocuitori pentru cafea. Beneficiile energizanţilor naturali

Înlocuitori pentru cafea
Înlocuitori pentru cafea (Facebook)

Popularitatea cafelei se datorează efectelor neurostimulatoare ale cafeinei. Cu toate acestea, cafeina nu este singura componentă a cafelei, numeroase alte componente vegetale putând fi implicate în efectele benefice sau dăunătoare ale consumului de cafea. De altfel, o recomandare universală privind includerea sau excluderea cafelei din stilul de viaţă nu există.

Deşi efectul de ansamblu al cafelei este, în general, considerat neutru, dar cu tendinţa spre anumite beneficii, există situaţii în care consumul de cafea are anumite dezavantaje clare.

Multe persoane consideră că au nevoie de o ceaşcă, sau mai multe, de cafea pentru a începe ziua cu forţe proaspete. Însă dacă bem prea multă cafea s-ar putea să simţim şi efecte negative.

Există însă plante cu acţiune energizantă, care îmbunătăţesc randamentul organismului, refac tonusul fizic şi psihic, înlătură starea de oboseală şi cresc performanţele mentale.

Cafeaua în exces nu este indicată nici în zilele călduroase, deoarece deshidratează organismul şi determină creşterea tensiunii arteriale.

Înlocuitori pentru cafea. Cicoarea, una dintre cele mai bune alternative

Cicoarea este o plantă ce creşte şi pe meleagurile ţării noastre, prin locuri necultivate, prin câmpii, din a cărei rădăcină se fabrică un înlocuitor al cafelei.

Pe lângă faptul că este un energizant natural, cicoarea întăreşte sistemul imunitar, are un efect detoxifiant, tonic şi decongestionant al organelor interne, dar mai ales asupra ficatului.

Are o aromă similară cafelei şi nu produce efecte negative. De asemenea, se spune că are efecte în stimularea activităţilor psihice. Este revitalizantă şi combate astenia, depresia sau starea de somnolenţă.

Înlocuitori pentru cafea. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, de la care se pot folosi în special frunzele, sub forma de ceai (infuzie), tinctură, comprimate. Preparatele de ginkgo îmbunătăţesc circulaţia periferică, au efect tonic cerebral şi stabilizator psiho-emoţional, cresc capacităţile de concentrare, memorare şi randamentul intelectual.

Ginkgo biloba este deosebit de benefică persoanelor în vârstă care se confruntă cu probleme legate de diminuarea atenţiei, memoriei şi capacităţii de concentrare, îmbunătăţind funcţiile psihice. Totodată, este utilă şi tinerilor care depun efort intelectual deosebit (de exemplu, perioada examenelor).

Înlocuitori pentru cafea. Sucul de guarana

Guarana este o plantă căţărătoare tropicală ce creşte în pădurile amazoniene din Brazilia. Fructele sale, atunci când se coc, seamănă cu nişte ochi, de unde şi denumirea de “guarana” care înseamnă “ochii junglei”.

Acest suc are efect energizant, ajută la reducerea oboselii şi stresului, îmbunătăţeşte memoria, calmează şi echilibrează sistemul nervos, tratează inapetenţa, sporeşte randamentul fizic şi psihic, fără alte efecte secundare. Îl găsiţi în diverse magazine specializate sau în Plafaruri.

Înlocuitori pentru cafea. Ceaiul de păpădie

Este cel mai apropiat la gust de aroma cafelei proaspăt făcute. Prin coacerea rădăcinii de cicoare, zdrobirea ei şi o amestecarea şi cu florile de păpădie, veţi obţine o licoare nu doar delicioasă, ci şi sănătoasă.

Ceaiul de păpădie poate fi combinat cu lapte, miere şi zahăr şi susţine activitatea ficatului, în special după ce aţi petrecut câteva nopţi la rând.

Înlocuitori pentru cafea. Cătina

Graţie compoziţiei bogate, catina are acţiune biostimulatoare, energizantă, tonifiantă şi vitalizantă. Îmbunătăţeşte performanţele fizice şi intelectuale, înlătură starea de oboseală şi stresul.

Cercetările recente arată că ea conţine şi o substanţă cu acţiune relaxantă. Acţionând la nivel cerebral, elimină oboseala psihică.

Înlocuitori pentru cafea. O ceaşcă de cacao pentru inima dumneavoastră

Un alt înlocuitor celebru al cafelei este pudra de cacao, care oferă proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, fier, calciu, magneziu, vitamine B, C şi E. Este bogată în antioxidanţi, în special polifenoli şi flavonoide. Previne infarctul şi insuficienţa cardiacă, cancerul şi diabetul. Ajută la detoxifierea organismului şi este singura sursă naturală de anandamidă, substanţă numită şi hormonul fericirii. Cine bea cacao, nu suferă de depresie.

Înlocuitori pentru cafea. Lemnul dulce

Lemnul dulce este folosit în special pentru îndulcirea cafelei, dar, la fel de bine, poate să constituie chiar el cafeaua de dimineaţă. Are acţiune tonică, sporeşte energia şi înlătură stresul.

Este util mai ales celor cu probleme hepatice, fiind un bun stimulent hepatic. De asemenea, rădăcina de lemn dulce protejează mucoasa gastrică. Nu se recomandă celor cu hipertensiune.

Înlocuitori pentru cafea. Cafeaua Oshawa

Un alt înlocuitor natural al cafelei este Oshawa, care este produs pe baza de: orez, cicoare, năut. Este bine să utilizaţi acest tip de cafea în momentele în care aveţi nevoie de energie sau sunteţi într-o perioadă stresantă, cu o activitatea intelectuală ridicată sau aveţi dureri de cap.

Înlocuitori pentru cafea. Ceaiul verde

Cea mai consumată băutură din lume, după apă, ceaiul verde înlocuieşte eficient cafeaua, fiind un excelent stimulator cerebral. Nu doar înviorează, ci are şi efect antioxidant , ţinând la distanţă bolile. Vă ajuta şi la slăbit, stimulând arderile.

Înlocuitori pentru cafea. Ceaiul negru

Vă puteţi lua o parte din mult căutata porţia zilnică de cofeină dintr-o ceaşcă de ceai negru.

Este un tip de ceai care conţine cofeină, însă în cantităţi mult mai reduse decât cafeaua. Îl puteţi combina cu lapte. Are efecte energizante, însă nu la fel de intense precum cafeaua.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură