În ce fel zahărul poate dăuna creierului şi cum poate el declanşa boala Alzheimer (II)

În mod normal, un nivel al zahărului din sânge de 100-150 mg/dl este semnul unui stadiul pre-diabetic. Un nivel al zahărului de 90-100 mg/dl este considerat ”normal”. Dar în plus, alte sudii au arătat că atrofierea creierului se întâmplă chiar şi între aceşti parametrii ”normali” ai zahărului din sânge.
. (Shuhtterstock)
Dr. Mercola
20.08.2014

Nivelurile ”normale” de zahăr din sânge pot fi suficient de mari pentru a cauza probleme

În mod normal, un nivel al zahărului din sânge de 100-150 mg/dl este semnul unui stadiul prediabetic. Un nivel al zahărului de 90-100 mg/dl este considerat ”normal”. Dar în plus, alte studii au arătat că atrofierea creierului se întâmplă chiar şi între aceşti parametrii ”normali” ai zahărului din sânge.

Neurologul David Permutter insistă că prin intermediul limitării consumului de zahăr şi de non-vegetale care conţin surse mari de carbohidraţi se pot face paşi importanţi pentru a preveni boala Alzheimer.

El citează studii făcute de Mayo Clinic, care a găsit că dietele bogate în carbohidraţi sunt asociate cu un risc de creştere al demenţei cu 89%. Pe de altă parte, dietele care conţin grăsimi sunt asociate cu un risc de 44%.

Lobby-ul industriei zahărului ameninţă organizaţiile şi ignoră cercetarea bazată pe efectele asupra sănătăţii

Cercetări amănunţite arată că plasticitatea creierului nostru este mare, şi o putem controla prin intermediul dietei şi a stilului de viaţă. Din nefericire, publicul american este manipulat prin intermediul industriilor de procesare a zahărului, fiind făcut să creadă că zahărul este un “nutrient” absolut necesar unei diete sănătoase.

Fără a avea informaţii de o mare acurateţe, este categoric foarte dificil să facem afirmaţii cu privire la sănătate. Newsweek a publicat recent un articol care arată cât de departe sunt pregătiţi să meargă cei din industria zahărului pentru a-şi apăra piaţa:

Conform unui articol de ştiri publicat de către Centrul pentru Ştiinţă şi Democraţie ... grupurile industriale reprezentante ale companiilor ce vând îndulcitori, cum ar fi Asociaţia Zahărului şi a Rafinatorilor de trestie de zahăr ... au cheltuit milioane de dolari pentru a contracara studiile care prezintă dovezi negative ale consumului produselor acestor companii.

De exemplu, atunci când un studiu din 2013 al Universităţii California de Sud a observat un conţinut ridicat în fructoză, provenit din siropul de porumb din sucuri, care era semnificativ diferit faţă de dozajul de zahăr printat pe etichete, Asociaţia Rafinatorilor de trestie de zahăr a intenţionat să efectueze propriile studii ce ar fi trebuit să le combată pe cele ale Universităţii.

Un consultant a sugerat că aceste contra-studii ar trebui să fie publicate doar dacă rezultatele se potrivesc în privinţa contestării studiilor USC: Dacă există vreun singur lucru care confirmă studiul universităţii, putem să ignorăm datele, a scris consultantul.

Conform raportului Centrului de Ştiinţă, Asociaţia Zahărului chiar l-a ameninţat de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). OMS a publicat o lucrare despre zahăr, recomandând o limitare de 10% pentru zaharuri, susţinând că zaharurile “ameninţă calitatea nutriţională a dietei”.

Asociaţia zahărului a trimis o scrisoare către directorul general, avertizându-l că dacă OMS nu retrage studiul, Asociaţia va convinge Congresul SUA să retragă finanţarea federală a OMS. În următorul an, atunci când OMS a publicat strategia sa globală asupra dietei şi sănătăţii, nu era menţionat şi studiul cu pricina.

Lobby-ul zahărului merită învinuit pentru contribuţia sa la răspândirea bolilor cronice de metabolism

În ciuda dovezilor copleşitoare ce arată că zahărul, şi îndeosebi fructoza procesată, reprezintă principalul motiv al obezităţii şi al epidemiilor de boli cronice, lobby-ul industriei zahărului a avut un succes atât de mare în privinţa muşamalizării impactului unor dovezi clare, încât nu există încă un consens printre agenţiile care se ocupă cu studierea pericolelor provocate de zahăr...

Conform Centrului pentru controlul Bolilor (CDC), 13% din dieta obişnuită a americanilor îl reprezintă zahărul. În UK, un raport publicat recent de către Comitetul Ştiinţific al Nutriţiei (SACN) recomandă limitarea zahărului procesat la 5%, pentru a evita obezitatea şi diabetul de tip 2. Ei îl calculează a fi echivalentul a 25 de grame de zahăr (5-6 linguriţe) pe zi pentru femei, şi 35 de grame (7-8 linguriţe) pentru bărbaţi.

Aceasta corespunde cu recomandările mele pentru sănătatea oamenilor, aici existând o diferenţă crucială. Eu recomand restricţionarea consumului de zahăr/fructoză la 25 de grame provenite din toate sursele, nu numai privind zahărul procesat. Aici includem şi limitarea carbohidraţilor de origine non-animală. În mod bizar, Comitetul Ştiinţific al nutriţiei recomandă ca 50% din energia zilnică să fie obţinută în urma procesării carbohidraţilor de către organism, iar acest lucru va mări rezistenţa la insulină, fără niciun dubiu. Dacă eşti rezistent la insulină, diabetic, supraponderal, cu tensiune arterială mare, cu boli de inimă sau cancer, eu recomand să îţi limitezi consumul de fructoză/zahăr la un maxim de 15 grame pe zi din toate sursele, până când rezistenţa ta la insulină va fi rezolvată.

Va urma...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor