Proiecte aruncate la coş: Amenzi pentru funcţionarii Fiscului care greşesc, statul să dea penalităţi dacă nu plăteşte la timp

Cristian Bordei (Facebook/cristianbordeisenat)
Andrei Pricopie
25.09.2024

USR a propus ca în situaţiile în care ANAF nu îşi face treaba la timp, funcţionarii care greşesc să plătească amenzi, iar dacă statul are datorii către contribuabil, să plătească penalităţi aşa cum plătesc şi cetăţenii care nu dau la timp banii la ANAF. Proiectele s-au izbit însă de zidul PSD-PNL din Parlament.

Senatorii PSD şi PNL au respins două iniţiative legislative USR care ar fi amendat funcţionarii ANAF care nu-şi respectă termenele şi obligaţiile care le revin în relaţia cu contribuabilii şi care ar fi introdus sancţiuni pentru funcţionarii care nu radiază la timp menţiunile din cazierul fiscal.

"Este inacceptabil ca, din cauză că cineva nu şi-a terminat treaba la timp, o firmă sau o persoană să se trezească datoare la fisc. Dacă cetăţeanul plătitor de taxe este sancţionat cu penalităţi, cu majorări, inclusiv decăzut din anumite drepturi, ar fi normal ca şi autorităţile responsabile, funcţionarii în culpă, să răspundă pentru neîndeplinirea unor operaţiuni care sunt, până la urmă, motivul pentru care primesc salariu", a declarat senatorul USR Cristian Bordei.

Iniţiativa USR prevede o amendă contravenţională între 2.000 şi 10.000 de lei pentru neîndeplinirea la timp a obligaţiei de a şterge datele din cazierul fiscal, dacă fapta contravenţională nu ar putea constitui infracţiune. Proiectul prevede clar ca amenda să fie plătită de angajatul care a greşit, nu de instituţie, adică tot din taxele contribuabililor.

A doua iniţiativă USR prevede amenzi usturătoare pentru funcţionarii ANAF dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili pentru a organiza întâlnirea în vederea demarării procedurii de mediere. Şi această faptă ar fi considerată contravenţie, pedepsită cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Senatorul USR Cristian Bordei susţine că măsura propusă, de responsabilizare a funcţionarilor ANAF, este justificată deoarece contribuabilii suferă consecinţe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor, dacă procedura medierii nu este iniţiată la timp. Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări.

USR atrage atenţia că se împlineşte un an de când iniţiativă legislativă depusă de deputatul Victor Ilie, care urmărea şi ea ca relaţia statului cu cetăţeanul-contribuabil să fie una corectă, ar fi trebuit să primească raport din partea Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, pentru a putea intra la vot final. Iniţiativă legislativă prevede ca şi statul să plătească dobânzi şi penalităţi contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. PSD şi PNL ţin şi această iniţiativă blocată pe circuitul parlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor