Politolog: Liberalii au făcut greşeli grave în campanie. Nu fac altceva decât să îngroape candidatura lui Ciucă

Nicolae Ciuca, Lucian Bode si Rares Bogdan (PNL) (Epoch Times Romania)
Ana Ion
25.09.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a apreciat, într-o intervenţie la Digi24, că liberalii au făcut greşeli grave de tactică, dar şi strategice, în campania electorală, în încercarea de a salva candidatura lui Nicoale Ciucă la prezidenţiale pe care, de fapt, nu fac altceva decât să o îngroape.

Jurnalist: Candidatura domnului Iohannis este acum aruncată peste gard înapoi de PSD. Cei din PNL, ca să fie siguri că nu va apărea vreo contestaţie la adresa listei ce ar putea cuprinde şi numele domnului Klaus Iohannis, doreau să modifice legea, doar că pentru a modifica acea lege aveau nevoie şi de voturile celor din PSD. S-au întâlnit social-democraţii şi au spus răspicat şi clar NU.

Cristian Pîrvulescu: Privilegiilor pentru o singură persoană, DA privilegiilor pentru Ion Iliescu, NU privilegiilor pentru Klaus Iohannis. Acum 20 de ani, un asemenea articol a trecut, dar între timp s-a schimbat partidul. Este domnul Ciolacu preşedinte şi nu îşi doreşte să aibă pierderi eventuale de voturi şi de simpatie, mai ales că se gândeşte la turul al doilea. În situaţia dată, PNL-ul este laminat. Cei care au făcut această propunere sunt chestionaţi în interior. Continuă să explice care a fost motivul.

Vă aduceţi aminte că aseară, împreună, îl întrebam pe domnul Fenechiu de ce nu acceptă punctul de vedere al Consiliului Legislativ. Ne-a dat o explicaţie care mie mi s-a părut că nu ţine în picioare, probabil nici PSD. Motiv pentru care astăzi, în unanimitate, au votat să nu susţină propunerea.

Jurnalist: E adevărat, însă, ţineţi minte, domnul Zamfir, de la PSD, aseară, avea îndoieli.

Cristian Pîrvulescu: Mai că-i venea să susţină. Dar şi domnul Ciolacu, înainte, se gândea că, până la urmă, toată lumea are dreptul să candideze, de ce nu şi domnul Iohannis. Dar a venit acest aviz favorabil cu comentarii al Consiliului Legislativ, pe care dumneavoastră l-aţi considerat ca fiind, în prezentarea de mai devreme, o susţinere din partea tovarăşului "altă întrebare" pentru candidatura lui Klaus Iohannis. De fapt, e vorba de juriştii de la Consiliul Legislativ, domnia sa sigur şi-a pus semnătura acolo – vorbim de domnul Florin Iordache.

Ei bine, acolo se spune că nu e nevoie de o modificare a legii. Dar pentru că liberalilor le este frică că vor exista contestaţii, acum sunt obligaţi să facă o altă manevră, şi anume, să ceară Biroului Electoral Central să se pronunţe. Biroul Electoral Central nu se pronunţă, ghiciţi de ce, pentru că reprezentantul PNL nu a fost în şedinţa de astăzi, ca să se poată discuta. Se va discuta mâine... Contestaţia va apărea, aproape sigur.

Deci tot la Curtea Constituţională va ajunge, unde poate fi soluţionată. Dar în condiţiile acestea, domnul preşedinte Klaus Iohannis va mai candida? Pentru că deja situaţia devine scandaloasă şi oricum foarte inconfortabilă pentru domnia sa.

Jurnalist: Dar vedeţi că de o săptămână încoace s-a mai discutat absolut nimic despre candidatura preşedintelui PNL, domnul Ciucă, la preşedinţia României. De o săptămână încoace discutăm despre candidatura preşedintelui ţării pe listele PNL.

Cristian Pîrvulescu: Pentru că această candidatură trebuia să-l salveze pe soldatul Ciucă din situaţia absolut disperată în care părea să se afle.

Jurnalist: Şi vi se pare că îl salvează?

Cristian Pîrvulescu: În momentul de faţă nu. Deci toată evoluţia, aşa cum şi estimam în mai multe comentarii pe care le-am făcut, inclusiv împreună cu dumneavoastră aseară, nu este deloc favorabilă PNL-ului. De aici e şi nervozitatea din rândurile PNL-iştilor. Conducerea nu şi-a asumat acest gest. Sunt mulţi care le cer celor doi şefi de grupuri parlamentare de la Senat şi Cameră să explice de ce au făcut această propunere, pentru că şi-au asumat-o, de ce n-au negociat-o, de ce în final au pus partidul şi preşedintele într-o situaţie care pare să fie fără ieşire, pentru că chiar şi atunci când va fi un verdict al Biroului Electoral Central, acel verdict nu va fi nici pe departe ultima problemă pe care o vor avea.

Jurnalist: Ce ar trebui să se întâmple acum?

Cristian Pîrvulescu: Cel mai simplu ar fi să-şi retragă propunerea... Preşedintele ne-a dat o singură informaţie: că nu demisionează. Deci va continua până la sfârşit, până pe 21 decembrie. Şi atunci partidul a venit cu această soluţie. Eu am crezut că partidul s-a consultat cu preşedintele şi au avut consultări şi cu PSD.

Dacă au avut consultări cu PSD şi PSD nu s-a ţinut de cuvânt, e grav. Dacă n-au avut consultări serioase cu PSD, e din nou grav. Problema este că PNL este pus în situaţia unui partener minor al guvernării. Este obişnuit cu situaţia de partener minor. Şi dacă, prin voinţa electoratului, va ajunge să aibă un rol cât de cât important în Parlamentul viitor, va fi un partener minor la guvernare care nu va putea emite pretenţii pentru funcţii foarte importante ca cea de prim-ministru. Probabil că preşedintele unei camere va obţine, dar nici măcar acest lucru nu este foarte sigur.

Deci au făcut greşeli grave de tactică, dar şi strategice, în campania electorală, în încercarea de a salva o candidatură pe care, de fapt, nu fac altceva decât să o afecteze. Aproape aş spune s-o îngroape.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor